Bővül a Székely Fesztivál

Beszámoltunk arról, hogy május 12-14. között tartották a III. Székely Fesztivált a Millenárison, Budapesten, ahol több mint száz vállalkozás 1200 termékéből válogathattak az érdeklődők. A háromnapos rendezvény díszvendége ezúttal Gyergyószék volt. A helyszíni tapasztalatok és a sajtóban megjelent beszámolók alapján kijelenthető, hogy a  Székely Fesztivál évről-évre egyre népszerűbb.

Míg első alkalommal 20 ezren, tavaly csaknem 30 ezren, idén pedig már mintegy 35 ezren látogattak ki a rendezvényre – közölték a Székely Összefogás Alapítvány képviselői, Vajna Mária, Debreczeny István és Domokos István.

A két évvel ezelőtt útjára indított kezdeményezés elérte a kitűzött célt: sikerült szorosabbra fűzni az összetartozás szálait nemcsak a kultúra és a hagyományőrzés, hanem a gazdasági élet területén is.

Mivel a Székelyföldön is egyre több vállalkozás érdeklődik a lehetőség iránt, felmerült, hogy évente két alkalommal, tavasszal és ősszel is sor kerülhetne Budapesten egy-egy hasonló jellegű fesztiválra.

A program különösebben nem sínylette meg, hogy idén már nem a Lukács Csaba nevével fémjelzett Székely Szeretetszolgálat Alapítvány bonyolította…

Minőség, minőség, minőség…

Mi is úgy véljük, hogy a torzsalkodásnak és az egymás befeketítésének, a mostani politikai elittel való destruktív szembehelyezkedésnek nincsen semmi értelme, hiszen ez a kormány igen helyesen észlelte a székelységben mutatkozó gazdasági és szellemi potenciált, s üdvös, hogy azt ilyen téren is kibontakozni engedi.

A nemzet és a nemzettestek közötti kapcsolat, a jó viszony nem egy szezonra vagy egy kormányzati ciklusra való, hanem örök érvényű vektor.

Ideje volt, hogy a Székelyföld betölthesse azt a teret, amely a magyar glóbuszon és az egészséges nemzettudatban őt megilleti. Szellemi és gazdasági kiteljesedésről, integrációról van szó.

mill7

A magyar állam önmaga és a székelyek adósa volt e lehetőség megteremtésével. A székelyektől pedig elvárják, hogy tisztességesen mutatkozzanak be, termékeik legjavát vigyék a fesztiválra és vásárra, s ami a felhasznált alapanyagokat illeti, jó lenne, ha kiküszöbölnék a beszállítók sorából a multinacionális nagykereskedéseket és az áruházláncokat.

Meg kell szokni, rá kell jönni arra, hogy nem a lacikonyhák illata, s nem a talmi, a bóvli felmutatása, hanem a konstans érték, az emlékezetes, és a maradandó portéka kell a magyarnak, mindaz, amit a székely maga is szívesen fogyasztana és a házában tartana. Nem az itt töltött három napból áll az esztendő – ezt az árképzés végett érdemes tudni. A komoly székelynek pedig máskor is vissza kell ide jönni.

A szervező Székely Összefogás Alapítvány köszönettel tartozik Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, a rendezvény fővédnökének. Az Alapítvány köszönetet mond ugyanakkor a fesztivál védnökeinek: dr. Láng Zsolt II. kerületi polgármesternek, Péter Ferencnek, a Maros Megyei Tanács, Tamás Sándornak, a Kovászna Megyei Tanács, Borboly Csabának, a Hargita Megyei Tanács elnökének, valamint Glázer Tamásnak, a Millenáris Nonprofit Kft. igazgatójának és Kelemen Lászlónak, a Hagyományok Háza igazgatójának, illetve mindazoknak, akik látogatókként, illetve kiállítókként megtisztelték a programot.

Ősszel két kapcsolódó székely rendezvényt tartanak

Az idén Budapesten még két hasonló eseményt tervez Domokos István csapata: szeptember 8. és 10. közötti a Bálnában (1093 Budapest, Fővám tér 11-12.) tartják a Csíki Sör Fesztivált, november 10. és 12. között pedig, ugyancsak a Millennáris biztosít helyszínt a Budapesti Székely Nagyvásárnak.

Ide vonatkozó részletekkel a későbbiekben jelentkeznek a szervezők.

A fotók a III. Székely fesztivál Fb-oldaláról valók. 

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.