ÁRKÁDIA SZÍNEI – remekművek a Zichy-gyűjteményből

A marosvásárhelyi Kultúrpalotában május 18-án, 18.00 órától megnyíló kiállítás egy egészen különleges atmoszférájú világba kalauzolja a nézőt, bepillantást engedve a magyar arisztokrácia egyik meghatározó családjának műgyűjtési szokásaiba. Gróf Zichy Edmund és Zichy Jenő, apa és fia jelentős műgyűjteményt hoztak létre, mely egykor Bécs és Budapest művészetrajongó közönségét egyaránt elbűvölte. Gyűjteményük egy része a budapesti Szépművészeti Múzeum képzőművészeti kollekcióját gazdagítja.
A mostani, összesen 44 munkából álló, különleges igénnyel válogatott kiállítás, európai mesterek 17–18. századi festményeiből áll, műfajilag is igen összetett képet nyújtva. Az Árkádia színei című kiállítás augusztus 31-ig tekinthető majd meg Marosvásárhelyen.

Ez a program egyébként része a Múzeumok Éjszakája hétvégi sorozatának, amely közel száz rendezvénnyel, kiállításokkal, koncertekkel, múzeumpedagógiai tevékenységekkel, tárlatvezetéssel, vársétával, Kultúrpalota-bemutatóval, interaktív foglalkozásokkal várja az érdeklődőket.

arkadia

Marosvásárhelyen a megyei múzeum mellett számos más intézmény, egyesület, felekezet, filmszínház és képzőművészeti galéria is csatlakozott az eseményekhez (a Petry Látványműhely és Múzeum, a Művész Mozi, a Bernády Ház, a Képzőművészek Egyesülete, az Állatkert, a Teleki-Bolyai Könyvtár, a Bolyai téri unitárius templom, a K’Arte Szoba, a Román Ortodox Érsekség, a Marx József Fotóklub, a Stúdió Színház, illetve a Maros Művészegyüttes).

Címképen: a Kultúrpalota – a felvétel 1915-ben készült. 

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.