Sikeres volt a III. Székely Fesztivál

Amint azt korábban is jeleztük, a múlt hét végén, május 12. és 14. között tartották Budapesten a III. Székely Fesztivált. A rendezvény nem sínylette meg különösebben a szervezőváltást. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a fesztivál fővédnöke a rendezvény pénteki megnyitóján elmondta, hogy annyian akarnak kiállítani a rendezvényen, hogy felmerült a tavaszi alkalom mellett egy őszi fesztivál lehetősége is.

vasar1

Az elmúlt három évben kiderült, Székelyföld sokkal gazdagabb annál, minthogy három nap elég legyen minden értékének bemutatására – tette hozzá. A székely fesztiválon egyszerre három dolog, a hagyomány, a termék és a kultúra kapcsolódik össze.

Pénteken, szombaton és vasárnap – szerre – a három székely megye, Hargita, Kovászna, Maros megye mutatta be kulturális értékeit a Millenáris park több helyszínén.

A több mint 300 kiállító a Millennáris 30 ezer négyzetméterén jeleníthette meg Székelyföld mai értékeit, kulturális és gasztronómiai kínálatának legjavát.

vasar3

A programok egy részén jelen voltak a megyék elöljárói is, akik személyesen vettek részt a népszerűsítésben. Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke arról beszélt, hogy a fesztiválra vezető út többek között azt szimbolizálja: “otthonról jövünk és haza megyünk”. Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke úgy vélte, hogy a fesztivál lehetőséget teremt gazdasági kapcsolatok teremtésére is. Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke beszédében Székelyföld kettősségéről szólt, ahol jelen vannak a hagyományok és a modernitás is, a kézművesek és feltalálók egyaránt.

vasar4

A Székely Fesztivált a következő tavaszon is megszervezik. Azt a lehetőséget, hogy akár ezen a budai helyszínen, akár másutt ehhez hasonló őszi székely seregszemlét is tartsanak, a szakmai hátteret biztosítói alapítvány képviselői, a II. kerület önkormányzatának illetékesei és a résztvevő megyék vezetői alaposan átgondolják, és hamarosan közzéteszik ide vonatkozó elképzeléseiket.

A fotók a III. Székely Fesztivál Fb-oldaláról valók.

Forrás: MTI, Székely Távirati Iroda

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.