Építészetről, a Kárpát-medencei modellről

Megjelent Jakab Csaba és Márton László Attila Építés című kötete, amely a velencei 14. Nemzetközi Építészeti Biennálé magyar pavilonjában megvalósult kiállítás anyagáról, a demonstratív építésekről, valamint az elméleti tanulmányokból készült.

epites-konyvborito

Így írnak munkájukról a szerzők: „A Biennále magyar pavilonjának kurátoraiként 2014-ben Building címmel készítettük el a kiállítás katalógusát. Akkor a magyarországi építész- és tájépítész-hallgatók általunk Kárpát-medencei modellnek nevezett oktatási-nevelési módszerét mutattuk be Velencében és a kiadott könyvben. A kiállítási katalógusból kimaradt anyag publikálását, illetve a 2014-es esztendő nagy eseményéről történő beszámolás igényét sosem adtuk fel. Úgy véltük, hogy tartozunk még ezzel az érdeklődőknek, a nemzetközi csipeszépítő-közösségnek, a bemutatott építések résztvevőinek, Kunkovács Lászlónak, a fotók, rajzok készítőinek és a szövegek íróinak, a pályaművek alkotóinak, az installáció és a Szakállszárító csapat fiatal építőinek, Attila palotája gondos háziasszonyainak, a munkánkat mindenben támogató barátainknak és családtagjainknak. Mindazoknak, akik megtiszteltek minket bizalmukkal, megelőlegezték és segítették munkánkat. Nem utolsósorban önmagunknak. Az Építés című könyv 2017-re készült el. Ezt a könyvet és a mögötte meghúzódó munkát szeretnénk a könyvbemutató során az érdeklődő közönséggel megismertetni.”

Velencei Biennále - Megnyílt a magyar pavilon kiállítása

Mindkét munkát – a korábbi angol nyelvű változatot és a mostani összegző művet is – Jakab Csaba és Márton László Attila kurátorok írták és szerkesztették.

Az új kötet bemutatására 2017. május 16-án, 16.30 órától kezdődően kerül sor a Műcsarnok (1146 Budapest, Dózsa György út 37/ Hősök tere) előadótermében. Bevezetőt és ismertetőt mond Turi Attila Ybl-díjas építész, az MMA Építőművészeti Tagozatának elnöke, illetve Kunkovács László Kossuth-díjas fotóművész, néprajzkutató, az MMA rendes tagja.

Bő egy évvel ezelőtt, amikor az Élő Székelyföld Munkacsoport először készült konferenciát szervezni a hagyományos székelyföldi építészet esélyeiről a 21. században, hosszasan konzultáltunk a most megjelent kiadvány szerzőivel. Elemeztük, értékeltük a tapasztalataikat, készült egy interjú is, illetve kis füzetben átadtuk a konferencia résztvevőinek az ebből készült dolgozatot. A tanulmány rövidített változata ITT olvasható.

www.mucsarnok.hu

Címkép: Epiteszforum.hu

Forrás: Erdélyi Művészet

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.