Bálványos – a monumentális szobrászat fővárosa

A Bálványos Resort területén az utóbbi két évben lezajlott intenzív fejlesztés során, más művészeti és kulturális projektek mellett született meg egy magán-forrásokból finanszírozott, de a nagyközönség részére nyitott monumentális szoborpark ötlete, amelyik kiegészíti és folytatja az idén 8. kiadásához érkezett nyári művésztáborok hagyományát.

A szálloda tulajdonosai pozitívan válaszoltak Cosmin Hiristea szobrász, az olaszországi székhelyű Monumentális Szobrászati Események Nemzetközi Egyesülete romániai vezetőjének javaslatára egy, a tölgyfa monumentális szobrászati megmunkálására szakosodott nemzetközi szimpózium megszervezésére vonatkozóan. A monumentális szobrászat iránti szenvedély mellett Cosmin Hiristea a hegyek szerelmese, 2007 óta Bálványos rendszeres vendége.

Cosmin Hiristea szobrász, ötletgazda

2017-ben a vidék hírneve és presztízse, a közelmúltbeli átalakítások, amelyek egy igazi üdülőhelyet eredményeztek, valamint a szervezők elhivatottsága több, mint 100 jelentkezőt vonzottak a világ minden tájáról. Így válhat most 2017. május 5. és 15. között Bálványos a monumentális szobrászat fővárosává.

Egy nehéz kiválasztási folyamat eredményeképpen, amely során a javaslatok kiválóságát, összetettségét, szakszerűségét és eredetiségét értékelték, 13 mű terve nyerte el a lehetőséget, hogy a gyönyörű erdélyi tölgyfát felhasználva megalkossák. Ily módon a fa évszázados nemessége a művészek fantáziáján keresztül lényegül át és válik az örökkévalóság részévé. A nemzetközileg elismert művészeket szabadon ihlették a környék vadregényes tájai, a gyógyító vizek, az emberi test örök szépsége valamint az emberiség a maga lenyűgöző sokszínűségében.

A művészek mindegyike a monumentális szobrászat szakértője, a láncfűrész, a sarokcsiszoló, a véső és a kalapács virtuóza, a közvetlenül a fa rostjaiban tükröződő szépség vizuális kutatója. Tapasztalatuk a világ minden táján szerveztett szimpóziumokon való részvétel során edződött, melyet a számos díj, kitüntetés
és a szaksajtó kedvező kritikája valamint az egészséges életmódot, a sportot és a természetbeni művészetet értékelő közönség szavazata bizonyít. A művek folyamatosan ki lesznek állítva és elérhetőek lesznek a Bálványost látogató szépet szerető közönség számára.

Az üdülőhely ideális körülményeinek és a technikai személyzet elhivatott szerepvállalásának köszönhetően, de főleg a helyiek méltán híres emberségessége és vendégszeretete folytán a szimpózium erdélyi kiadása igazán különlegesnek ígérkezik, amely a művészetet a városi múzeumok kizárólagosságából az erdélyi természet közepébe emeli át. A kultúra a nagyközönség számára hozzáférhetővé válik, amelyik így betekintést nyerhet a hely jellegzetes, gyógyító jótéteményeibe. A következő 10 napban a látogató közönségnek lehetősége lesz közvetlenül megfigyelni amint egy farönkből egy monumentális mű születik, a helybeli művészeknek pedig alkalmuk lesz összebarátkozni olyan távoli tájakról érkezett nemzetközi művészekkel, mint Spanyolország (Kanári-szigetek), Japán, Oroszország, Törökország, Magyarország, Lengyelország, Ausztria, Bulgária Németország és Belgium.

A május 5-15. között a Bálványos Resortban megszervezésre kerülő Transylvania Monumentális Szobrászati Szimpózium keretén belül alkotás közben megfigyelhetők lesznek a következő művészek: Vasilisa Chugunova (Oroszország), Simone Carole Levi (Németország), Kristina Yosifova (Bulgária), Martina Kretmeier (Németország), Cagdaș Ercelik (Törökország), Jóka Lukács (Magyarország), Piotr Zbrozek (Lengyelország), Robert Canev (Bulgária), Hermann Gschaider (Ausztria), Nakamura Kei (Japán), Daniel Perez (Spanyolország), Christian Deman (Belgium) és Cosmin Hiristea (Románia).

Szombaton, május 13-án 11.00 órától bográcsgulyásozással összekötött nyílt napot tartanak, amelyre meghívják a sajtó képviselőit, a helyi művészeket és kritikusokat valamint a kortárs szobrászat kedvelőit.

Forrás: Erdélyi Művészet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.