Atyha – tényleges új kezdet

Akár így is mondhatnánk: valóban új kezdet előtt áll Atyha, de bárhogy nézzük, valóságosan is egy másik időszámítás elején jár a falu, hiszen hozzáláttak a település templomának felújításához. Mivel kis létszámú, alig 200 lelkes egyházközségről van szó, nem a helyi egyháztanács, hanem a Gyulafehérvári Főegyházmegye építészirodája vállalta a terveztetéssel, a pályáztatással és a kivitelezés felügyeletével járó feladatokat.

Volt némi huzavona a munkálatok körül, ebben a témában mi magunk is – bár kezdettől komoly szerepet vállaltunk a hírek közlésében és az adománygyűjtésben – csak igen nehezen tudunk olykor kommunikálni a hatóságokkal és az építkezés szereplőivel. Türelemmel azonban célt lehet érni.

pap
Adorján Imre tisztelendő úr most már bizakodó – Farkas Antal felvétele

Atyha temploma esetében az a nagy pozitívum, hogy elsősorban nem a központi egyházi intézmények, hanem maguk a hívek, tulajdonképpen a civilek kezdeményezték és végezték el az adománygyűjtés oroszlánrészét. A felújításhoz szükséges pénzkeret javát a Kárpát-medencében és a Nyugaton élő magyarság adta össze, s ebben a folyamatban nem a felekezeti hovatartozás, s nem az aktuális politikai országhatár volt a döntő, hanem a nemzet kebelén belül megnyilvánuló együttérzés és az összetartozás. Valamiképp ezt kell(ene) tudatosítani, hangsúlyozni és értékelni, hogy maga a magyar nép vállalta fel a feladatot, s ezt az intézményi alázat erősítve akár segíthetné is. Mert akkor a nép hálája megmarad, s nem törik meg benne a lendület és a fennmaradási szándék. Nehéz helyzetek, váratlan katasztrófák minden előfordulhatnak, szükség lesz továbbra is a hasonló összefogásokra.

munkasok1
A régi padlózatot teljesen ki kell cserélni – Farkas Antal felvétele

A múlt hét második felében – pontosabban május 4-én – jártunk a településen. Megtudtuk, hogy a kivitelezés egy részét – drénezés, a padlózat cseréje és újraszigetelése, a falak konzerválása, tisztítása, újravakolása, a tetőszerkezet kialakítása – a Korondi Árcsó Kft. fogja elvégezni 1,7 millió lej értékben.

A vállalkozás szakemberei már ki is vonultak a helyszínre és elkezdték a munkálatokat egy 15 fős csoporttal. A szerződés értelmében október közepére kell befejezniük ezt a fázist.

dren
Kívül is drénezni kell, máris hozzáláttak az árkok megásásához – Simó Márton felvétele

Egyéb munkálatokra vonatkozóan is zajlik a megfelelő partnerek keresése és kiválasztása, hiszen harangok kellenek, orgona, bútorzat, mű-és kegytárgyak, illetve ki kell építeni az elektromos hálózatot és az új fűtési rendszert is.

Nem valószínű, hogy ebben az évben sor fog kerülni a templom újjászentelésére, de látványos eredmények várhatók, s a szentmisék előbb-utóbb visszakerülhetnek majd a templomba.

A címképet a cikk szerzője készítette.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.