FRISSÍTVE! – Sikeres csemeteültetés Szentegyházán

Főként pedagógiai és figyelemfelkeltő célja volt annak a csemeteültetésnek, amelyet a Szentegyházi Gyermekfilharmónia, a helyi önkormányzat és a közbirtokossági egyesületet újjászervező civilek, valamint a helyi önkormányzati tanácsosok tartottak. Pénteken a felnőttek és a szomszédos településekről érkező önkéntesek ültettek, szombaton pedig a Filisek.

A feladat az volt, hogy minden filis gyermek vigyen magával egy felnőttet is. Szombaton azonban nemcsak helyi fiatalok és szülők jelentek meg az ültetésen, hanem továbbra is érkeztek a szomszédos falvakból – néhány homoródalmási és lövétei lakost is felfedeztünk a tömegben -, de Székelyudvarhelyről is jöttek.

Közben a szakemberek kiselőadásokat tartottak a gyermekeknek a csemeteültetés módjáról és úgy általában az erdőültetés fontosságáról

Szép számban ültettek a vendégek közül is, akik az előző este tartott ünnepség vendégeiként érkeztek a városba. Mintegy 400 fő volt a Madarasi Hargita felé vezető út mellékén levő területen, ahol közvetlenül az út mellett elhelyezkedő üres foltokat ültették be a résztvevők, hogy a gépkocsival vagy gyalogosan haladók szeme elé a jövőben megfelelő és esztétikailag kifogástalan táj tárulhasson. A fatolvajok sok helyen nem merték bántani az út melletti erdőrészeket, hiszen nagyon szem előtt van ez a terület, de sajnálatos módon azonban itt-ott belenyírtak itt is az erdőbe.

A felelőtlen pusztítás ellenére is fellelhető még itt-ott a szépség

Az aktivisták elmondták, hogy az előtte való napon, amikor fent ültettek, az egyház és az iskola parcelláin, azt konstatálták, hogy időközben elloptak mintegy 14-15 szál fenyőt – egy szekérnyi rönköt -, s nagy eredmény, hogy a riasztási lánc működik, mert elfogni nem tudták ugyan az elkövetőt, de beazonosították a tettest, akinek már több hasonló cselekmény van a rovásán. Alkalmazni kell a szigorú törvényt, amely a büntetések mellett előírja az elkövetéskor használt szállítóeszközök elkobzását is. Ilyen példák is voltak, de úgy látszik, hogy azok elrettentő ereje nem elég meggyőző.

Egy Esztergomból érkezett vendég, Gindl Sándor, Farkas Antal operatőr és Haáz Sándor karnagy

Dél körül elfogytak a csemeték, úgyhogy lefelé haladva szemetet is gyűjthettek az önkéntesek, majd közös ebéd zárta ezt a programot, amelyhez a Fili adta az alapanyagot és a helyi huszárok egyesülete készítette el.

Több helyszíni riport és interjú készült, amelyek feldolgozása és szerkesztése még nem zajlott le. További részletekkel a következő napokban tudunk majd szolgálni. 

Itt megtekinthető az Élő Székelyföld Munkacsoport által készített videó. Szerkesztő-operatőr: Farkas Antal.

A fenti képek a szerző felvételei.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.