Népi mesterségbemutatók

A Forrásközpont és Hargita Megye Tanácsa májusban a megye négy térségében szervez mesterségbemutatókat. A program célja olyan mesterségek megismertetése a diákokkal, amelyek az adott régióban jellemzőek, de a mai ember számára már kevésbé ismertek. A foglalkozások célja az is, hogy felkeltsék a diákok érdeklődését a népi mesterek által végzett alkotó munka iránt. A foglalkozások során a diákok elsajátítva egy-egy mesterség alapjait, elkészíthetnek egy-egy kézműves terméket, amit a foglalkozást követően magukkal vihetnek. 

A népi mesterségek népszerűsítése idén négy Hargita megyei település tájházának udvarán valósul meg Hargita megyei iskolások részvételével.

fonok

Minden alkalommal 13.00 órakor kezdődnek a mesterségbemutatók: május 4-én Máréfalván, 11-én Gyergyóremetén, 18-án Kászonaltízen és 26-án Csíkszentmiklóson.

Helyszínenként két-két népi mester irányításával zajlanak a foglalkozások. A különböző helyszínekre más régiókból érkeznek az 5-8. osztályos diákok, Máréfalvára a kászonaltízi Dr. Lukács Mihály Általános Iskola tanulói, Gyergyóremetére a csíkszépvízi Nyírő József Általános Iskola diákjai, Kászonaltízre a máréfalvi Nyírő József Általános Iskola tanulói, és végül Csíkszentmiklósra a gyergyóremetei Fráter György Általános Iskola tanulói.

kovacsok

A helyi népi mesterek fafaragást, hímzést, szövést, fonást, kovácsolást és ostorfonást tanítanak a diákoknak. A kézműves tevékenységben részt vevő gyerekek kiválasztásában a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont vállalt szerepet, ezt a Hargita megyei általános iskolákkal való együttműködésben valósítja meg.

A felvételek az intézmény korábbi hasonló jellegű foglalkozásaink készültek.

Írásunk a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont közlése alapján készült.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.