Ki érti ezt?

Roppant nehéz eligazodni a média útvesztőiben. Rosszabb a pletykapadnál a mai hírközlés. Miközben azzal ágálnak a médiumok vezetői, hogy mindennél fontosabb a megszólított rétegek gyors és pontos tájékoztatása, majdnem azonnal elárulják magukat. Kilóg a lóláb, mert reklám következik.

Úgy tűnik, hogy szappanopera a világon minden, s csak azért van a műsor, hogy kitöltse a hirdetések közötti űrt. Üzlet. Keveredik a sz..r a májjal. Feszt.

Viszont az életről is szólhatna. A mi sorsunk, az itteni valóság – és szándékosan nem írok való világot, nehogymá! – , s nem holmi Szulejmánoké, vagy dél-amerikai fura családszerkezetben élő nájlon-embereké. S hogy ugyanakkor a szórakoztatóipar része a nyomtatott újság, a rádió, a televízió, meg az internet? Hogy létezik közszolgálatiság is? Ja, az más! És van a profit-orientált túlsúly? Hogyne lenne!

velvet
Győzike és egyik méregdrága autója – Fotó: Velvet

Csakhogy, akik – és ez a népesség nagyobb része – okostelefonokat piszkálva élnek, folyton a fölös hülyeségekre kattanak rá, celebekre, celebecskékre, a diszkont-létre.

Szóval: Győzike április 3-án ott a kapitalista mennyekben, hogy aztán április 13-án már letaszíttassék a piedesztálról. A követendő példa bűnné válik, mocsokká e tíz nap során.

Észt oszt Győzike, a celeb, hogy aztán Gáspár Győző, az állampolgár arra kényszeríttessék, hogy megjelenjék a hatóságok, a törvény színe előtt. Ez a média magyar bugyra. A többi nemzet mocska, s a világszintű talán még pocsékabb.

gaspar-gyozo-valosagshowszereplo-erkezik-a3
Gáspár Győző egy korábbi ügyében bírósági meghallgatásra igyekszik – akkor felfüggesztetett kapott, de úgy látszik, ez is része volt a show-nak – Fotó: Komka Péter/ MTI

Győzike két arca között mi ismét Jézus Krisztus szenvedéstörténetét idéztük: a farizeusok által tönkretett virágvasárnapi bevonulást, a nép – saját zsidó – kebeléből fakadó árulását, az európéerként viselkedő Poncius Pilátust, a kereszthalált, és aztán a feltámadást.

Igen. A mégis-feltámadást! Mi ezt hisszük.

És reméljük, hogy a balga szintű médiafogyasztás múlandó. Mert nem a lájkok, nem a szpotok, nem a posztok, nem a klipek, s nem a kiárusítási akciók közötti űr az életünk.

És azt reméljük, hogy kevésbé vagyunk győzikék.

Vagy már átestünk mindannyian ama bizonyos ló túlsó oldalára…?

Címképünkön: Gáspár Győző valóságshow-szereplő – az RTL Klub felvétele.

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.