„Pontabilis”

Érdekes, hogy a húsvét körüli napokban, és történetesen épp a budapesti kormányellenes tüntetések idején, valahonnan a süllyesztőből előkerült Victor Ponta. A volt román miniszterelnök személye jobbára bizonyos kivizsgálások és botrányok környezetében bukkant fel az utóbbi hónapokban.

Pontának is, akárcsak oly sok politikustársának ebben az országban, igencsak meggyűlt a baja az igazságszolgáltatással és azokkal a szakirodalmi forrásokkal, amelyeket nem méltóztatott megemlíteni egy bizonyos doktori disszertációban. Sok a címkóros dilettáns az országban, de hull is a férgese, vissza a sima állampolgárok sorába, akik nem rendelkeznek ilyen zsibvásáron szerzett tudományos (caf)rangokkal, hanem jobbára azzal foglalkoznak, hogy megtermelik azt az adót, amelyből a költségvetési intézmények és a politikusok élnek.

Nem véletlen, hogy elővette a magyar média egyik fele a mi Victorunkat. Most kompatibilis.

Az történt ugyanis, hogy az anno meg nem választott miniszterelnököt utcai tüntetések penderítették ki állásából, hogy aztán egy szintén csak a parlament két háza által kinevezett utód boldogítsa odafentről a romániaiakat. A tiltakozási hullám annak hatására tört ki, hogy a bukaresti Colectiv-klubban történt tragikus diszkótűz során bebizonyosodott az illetékes szervek és intézmények inkompetenciája, és súlyos visszaélésekre is fény derült, amelyek az állam gépezetének minden szegmensét átszövik Romániában. Jobbnak látta akkor Ponta a visszavonulást, és még kedvezőnek is látszott az önként való, úrinak tűnő lelépés, bár attól tarthatott, hogy hamarosan folytatódnak az ellene kezdeményezett kivizsgálások. És valóban: nem bizonyult makulátlannak a leköszönt miniszterelnök…

mti
Ponta ellen tüntetők 2015 decemberében – a politikai maffia felszámolását követelték… – Fotó: MTI

Ponta is Sorost szidta annak idején, arra gyanakodott, hogy a magyar származású amerikai befektetőhöz és észkombájnhoz kötődő civilekből álló értelmiségi csoportok vitték ki az utcára a százezreket. Amiben van/ lehet is némi igazság. A szakszerűtlenség és a felelőtlenség ellen azonban sokan felszólamlanak, egyik csoport odacsapódik a másikhoz, ha közös ellenfelet látnak a hatalom struktúráiban. Egyébként az alig hivatalába helyezett Grindeanu-kormány ellen is jórészt hasonló szlogenekkel tüntettek 2017 februárjában Bukarestben és a nagyobb egyetemi városokban, és vélhetően ugyanazok az emberek voltak kint a tereken – kissé érettebben, egy évvel nagyobb gyermekekkel -, akik 2015 decemberében Ponta ellen is ágáltak.

Tüntetés „a korrupció kormánya ellen” – Budapest
… hasonlóak a szlogenek a nagyhéten tartott budapesti tüntetéseken is 2017 áprilisában – Fotó: Marjai János/ MTI

Lex CEU miatt háborgó magyarokat (egy részét) a határozott kormányellenesség vezérli, hiszen a mai Magyarországon a Fidesz-MPP és a KDNP által alkotott koalíciónak nincsen alternatívája. Úgy a (szélső) jobb-, mint a baloldali pártok, egyaránt nevetségessé tették magukat, a sok osztódással és viszálykodással oda jutottak, hogy gyakorlatilag elveszítették tömegbázisukat. Aki Magyarországon ma pártot épít, a politikailag aktív népesség balra húzó egyharmadát kell megszólítsa, hogy aztán esetleg képes legyen arra, hogy integrálja majd egyszer a jobbközép elkötelezett híveit is. Az utcai jelenségek ezen próbálkozások tükrei.

Zajlik valami, de egyáltalán nem biztos, hogy a klasszikus szociáldemokrácia vagy a liberalizmus irányába mozdulnak el a dolgok, hiszen azok az irányok hitelüket veszítették. Ami érvényes lehet: valami új, igaz és lendületes. Semmi más nem képzelhető a jövőben, mint egy hiteles jobbközép, amely továbbviszi, továbbfejleszti a Fidesz-KDNP hitvallását, ha a pártszövetség és a mai vezérgarnitúra kivénhedt ebben a formában. Egy mandátuma azonban mindenképp van a regnáló konjunktúrának – elfogultság nélkül mondjuk, generációs alapon.

Egy hiteles, erős, a visegrádi eszme és a keresztényi értékrend, a nemzeti integritás iránt elkötelezett, határozott önvédelmi politikát folytató Magyarországra van szüksége a nemzetnek. Tegyük hozzá: Európának és a világnak is. A bizonyítvány megmagyarázásához nincsen szükség Pontákra. Tekintsük ezt a tetemrehívási kísérletet kommunikációs bakinak.

Bízzunk abban, s tegyünk is azért, hogy Sorosisztán ne valósulhasson meg a valóságban, csak maradjon meg ott, ahová való: dolgozattémaként a (korlátok között) zavartalanul működő CEU archívumában, mint utópisztikus elmélet, amely a végsőkig elrugaszkodik a valóságtól. Viszont egy új-Fidesz aztán jöhet.

Címképen: Victor Ponta, a PSD elnöke – egy korábbi felvételen – Fotó: Marius Dumbraveanu/ Mediafax.

Simó Márton 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s