„Mit keresitek az élőt a holtak között?”

A Lukács evangéliumából vett idézetre építette ifj. Bardócz-Tódor Andás VI. éves teológiai hallgató a Húsvét másodnapján tartott istentiszteleten elhangzott prédikációját: „Mit keresitek az élőt a holtak között? Nincs itt, hanem feltámadt!” (Lk. 24, 5-6.). A szónok arra is gondolhatott, hogy szentegyházi legátusként, tulajdonképpen vendéglelkészként szolgál a most filiaként működő gyülekezetben, Székelyudvarhely-Belvárosban, hiszen innen a kibúcsúzott lelkész, Kedei Mózes több évtizedes munkásságát követően üres a lelkészi állás, és biztatnia kell a jelenlevőket.

Ha még nem, de hamarosan ez a közösség is új hitéleti időszakra ébred, feltámad, s minden bizonnyal boldogabb korszak előtt áll a hamarosan ide érkező új lelkész jóvoltából. A pap személye – egyelőre – nem ismert, de hamarosan bekövetkezik az ígéretes holnap…

DSC02960

DSC02947

A tényleges feltámadás azonban megtörtént – mondotta a szónok -, a sírkamrához érkező asszonyok nem találták a testet. Azt a nyitottságot emlegette, amelynek bennünk is meg kell lennie, hogy elinduljunk az üres sír felé.

DSC02946
Ifj. Bardócz-Tódor András teológiai hallgató

DSC02962

A történet valóságos! A halál része az örökkévalóságnak, s nem utolsó állomás az ember életében. Arra biztatott, túl az értelmezhető és a csak hit által érthető teológiai tételeken által, hogy a hazug kompromisszumok helyét vegye át a reménység és az életigenlés. Mert tavasz van. És bizonyosság. “Az életet keressétek a kereszt önfeláldozó valóságában, és legfőképpen pedig a feltámadásban.”

DSC02965

Hamarosan megismerhetik a hívek Székelyudvarhelyen az új belvárosi lelkészt, s nem kell sokat várni arra sem, hogy ifj. Bardócz-Tódor András is elkezdje tényleges papi szolgálatát az Erdélyi Unitárius Egyház kebelén belül valamelyik gyülekezetben…

DSC02967_kicsi

A szerző felvételei.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.