Terrorista merénylet Stockholmban – FRISSÍTVE!

Sétálóutcába hajtott egy furgon a svéd fővárosban péntek délután 3 órakor, és legalább három embert halálra gázolt – jelentették a helyi hírportálok. A jármű ezt követően behajtott egy bevásárlóközpont területére, majd kigyulladt. A rendőrség megerősítette a tömeges gázolás tényét.

Írásunkat hamarosan frissítjük!

Címkép: 24.hu

stockholm_merenylet1
Fotó: MTI

Forrás: MTI, Agerpres

FRISSÍTVE (1.)

A rendőrség körülzárta a helyszínt és egy embert az üggyel kapcsolatosan őrizetbe vett. Időközben a halottak száma négyre emelkedett, a stockholmi kórházakban tizenöt embert ápolnak, akik a Drottningatan sétálóutcában és annak környékén sérültek meg. Szemtanúk lövéseket is hallottak a gázolást követően a helyszín közelében. Nem tudni, hogy azok a merénylettel kapcsolatosak, a feltételezett tetteseket ártalmatlanították egy tűzharc során, vagy ugyanabban az időben egy másik terrortámadás is történhetett Stockholm belvárosában.

FRISSÍTVE (2.)

Az Index.hu szerint a terrorfenyegetettséget hármas szinten tartják a svéd hatóságok, ami „nagyon magas kockázatot” jelent. A stockholmi pályaudvar péntek este nem indított és nem fogadott vonatokat. Késő estig leállították a metrót, bezártak a kormányhivatalok, a mozik, a színházak, megerősítették a parlament védelmét. Az utcákon gépkarabélyokkal felfegyverzett rendőrök járőröznek. A rendőrség mindenkit arra kért, hogy maradjon otthon, és ne menjen a belvárosba. Este rengetegen indultak gyalog haza, miután nem működött a tömegközlekedés. A városházát megnyitották azok előtt, akik esetleg az intézkedések miatt ideiglenesen nem tudtak hazajutni.

FRISSÍTVE (3.)

Három ismerősünk él Stockholmban, illetve annak környékén. Megnyugodva tapasztaljuk a világháló jóvoltából, hogy mindhárman sértetlenek, s – köszönik szépen – jól vannak.

Gergely Tamas

Gergely Tamás író, költő, szerkesztő, a svéd fővárosban működő Nemzetközi Könyvtár (Internationella Biblioteket) munkatársa írja Támadás című (friss) versében: “Vadmalacot hátulról érte a támadás. Sétálóutca, erre nem számított. Beugrott egy kapu alá, beugrott, beugrott!/ Mellette valaki elterült, véresen terült el./ “Mozog” – tette fel magának a kérdést./ Majd azt, hogy odaléphet hozzá megnézni, vagy újabb autó halad el./ “Nehogy leterítsen engem is.”/ Malackára gondolt, meg Kismalacra./ Hogy neki nem szabad meghalni./ “Miattuk se” vagy “Értük” – már beszélni is elfelejtett.

Megjelent a szerző Lenolaj.hu című oldalán.

FRISSÍTVE (4)

Svédországban a rendőrség a stockholmi terrorcselekmény után őrizetbe vett férfit gyanúsítja azzal, hogy ő volt a négy embert halálra gázoló teherautó vezetője. A svéd közszolgálati tévé szerint bomba is volt a teherautóban. Lars Bystrom rendőrségi szóvivő azt mondta: „A kérdéses személyt letartóztatták tettesként, mint a teherautó sofőrjét. Lehetnek mások is, akik kapcsolatba hozhatók vele, de ezt még nem tudjuk” – mondta a szóvivő azokra a hírekre reagálva, amelyek szerint letartóztattak egy másik férfit is a pénteki merénylettel összefüggésben. A férfi az Aftonbladet szerint 39 éves, Üzbegisztánból származik, Stockholm egyik déli elővárosában lakik, négy gyereke van és az építőiparban dolgozik. A lap szerint Facebook-oldalán az Iszlám Állam propagandavideóit találták.

A román külügyminisztérium híradása alapján közölte az Agerpres, hogy a terrortámadásnak van egy román állampolgárságú sérültje, akit kórházban ápolnak. Magyar érintettről ezidáig nem szóltak jelentések.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.