Könyv Háromszék népi építészetéről

2017. április 6-án, 19 órától az Árkosi Kulturális Központban mutatják be Murádin Beyer Katalin Háromszéki népi építészetről című könyvét. A szerző részletesen beszámol a könyv megalkotásáról, és vetítéses előadást tart a könyvben tárgyalt témákról.

A terepen készített szakszerű felmérések, átnézett szakirodalom, összehasonlítás és elemzés alapján a szerző Háromszék területén belül, építészeti szempontból, hét kisebb tájat különített el: 1. Kézdivásárhely és környéke, 2. Kovászna és Zágon környéke, 3. Bárkány és környéke, 4. Olt mente, 5. Uzon és Lisznyó környéke, 6. Köpec és Bölön övezete, 7. Erdővidék. Könyvében rendre tömören bemutatja, hogy az egyes mikrorégiókban a különböző lakóházak, gazdasági épületek, kapuk és kerítések, valamint kopjafák és sírkövek milyen alapvető jellegzetességekkel rendelkeznek.

Dr. Murádin Beyer Katalin építész, a kolozsvári Műszaki Egyetem építészeti karának nyugalmazott professzora. Marosvásárhelyen született 1942. október 5-én. Tanulmányait 1970-ben a bukaresti Ion Mincu Építészeti Egyetemen végezte. Szakterülete a belsőépítészet, bútortervezés és műemlékvédelem. 1984-ben Háromszék népi építészetének témaköréből a bukaresti Építészeti Egyetemen doktorált.  A Magyar Tudományos Akadémia kültestületi tagja.

Forrás: Erdélyi Művészet, Wikipédia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.