Pilátus salamoni helyzetben Parajdon

Néhány nappal korábban írtunk a parajdi Kelemen Magdolna néprajzi gyűjteményéről és annak hányatott sorsáról. Ezt követően több médium is felfigyelt a jelenségre, és igyekezett hírt adni az esetről, illetve segíteni. A segítségnyújtás azonban nem egyszerű. A Sótörő Kulturális Egyesület a versenyszféra szabályai szerint, versenyképes áron bérelhetne önkormányzati vagy magántulajdonú ingatlant egy olyan településen, ahol majdnem mindent a turizmus kínálta lehetőségek szabnak meg. A piacot is – nyilván.

Arra azonban a törvényesség mezét viselők igen keveset gondolnak, hogy az idegenforgalom minőségéhez a tárgyi és szellemi kultúra javai is hozzájárulhatnának, hiszen általuk bővülne a látogató tudástára, a helyi ember pedig biztonsággal és eredményesen tehetne eleget az értékőrzés, a folyamatos tűzcsiholás kötelességének.

Létezik valamilyen megoldás helyben, illetőleg a környéken. Ami azonban biztos – hiszen nem magán-, hanem közösségi gyűjteményről van szó -, a tulajdonosok kezdték visszavenni a megőrzésre átadottakat a Sótörő Egyesület képviselőjétől. Kelemen Magdolna is elszállította saját tárgyait, és azokat átmenetileg a garázsában tárolja.

Az alábbiakban megtekinthetik a Sóvidék Televízió riportját.

 

A mellékelt linken pedig Daczó Katalin írását olvashatják, amely a Hargita Népe című napilap múlt pénteki számában jelent meg: Néprajzi gyűjtemény szállást keres.

A helyi önkormányzat munkatársai és a civilek több népszokást is igyekeznek népszerűsíteni és életben tartani, amelyeket sikeresen illeszkednek egy-egy ünnepkörhöz, színesítve annak egyházi és világi vonatkozásait. (A pünkösdölésről közzétett archív felvételünk is erre a működő gyakorlatra, nem a negatívumokra utal.)

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.