Jó volt érezni a határtalan szeretetet és együttérzést a Vigadóban

A Civil Összefogás Fórumának (CÖF) kurátora, a dr. Bencze Izabella által kezdeményezett, Ne hagyjátok a templomot! címet viselő nagyszabású gálaest a vártnál is nagyobb eredményt hozott. Egyrészt a jelenlevők egy igen színvonalas programot láthattak, másrészt pedig újabb forrásokat sikerült szerezni az udvarhelyszéki Atyha római katolikus egyházközségének templomuk felújítására.

DSC02040
Réthelyi Miklós korábbi kulturális miniszter és Tarlós István főpolgármester

A legfontosabb azonban az együvé tartozás újabb megnyilvánulása volt. Ritka pillanatok ezek, amikor az anyaországban, az elcsatolt területeken, valamint a nyugat-európai és tengeren túli diaszpórákban élők testben és lélekben együtt lehetnek.

Irodalmi művek, komoly- és könnyűzenei alkotások egyaránt elhangzottak az előadás alatt, miközben a háttérben képeket láthattunk a falu létezett templomáról, annak mai állapotáról és az új hajlék látványtervéről.

DSC02032
Érkezőben a “telt ház”…

Dramaturgiai csúcspont a meglepetésnek szánt záróakkord volt, amelyben a Clevelandben, a Szent Imre plébánián 2017. február 11-én szervezett jótékonysági esten rögzített felvételt nézve, Amerikában élő testvéreinkkel együtt énekelhettük himnuszainkat: a magyart és székelyt.

DSC02033
... néhány perccel este 7 óra előtt

A gálaestet megtisztelte jelenlétével Tarlós István, Budapest székesfőváros polgármestere, Fekete György professzor, építész, művészettörténész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke; Balog Zoltán, az emberi-erőforrások (EMMI) minisztere egyéb elfoglaltságai miatt nem jött ugyan el, de beszédet küldött; Szász Jenőt, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) elnökét székelyföldi kötelezettségei másfelé szólították, de őt az általa vezetett intézmény három munkatársa képviselte; továbbá jelen volt Réthelyi Miklós, korábbi kulturális miniszter és még sok  felelős vezető, illetve művész, s legalább 450 ügyes magyar ember, akik mindannyian kötelességüknek és feladatuknak érezték a segítségnyújtást és az ittlétet. (Dr. Bencze Izabella időközben közölte, hogy 454 belépőjegyet vásároltak a Vigadó pénztárában és 50 VIP-jegyet osztottak ki, úgyhogy mintegy 490-en lehettek a teremben!)

DSC02026
Falus társak, ha találkoznak…

Jelentős volt, meghaladta az 1,1 M forintot a mostani jegyeladásból származó tiszta bevétel, s a szünetben kihelyezett dobozba is félmillió forintnyi adományt helyeztek el a közönség tagjai – mondották a szervezők.

DSC02045.JPG

A számszerű adatokra és e szép jótékonysági munka értékelésére, a mérlegkészítésre a közeljövőben visszatérünk. Ami biztos: hatalmas teljesítmény volt ez az akció a CÖF alapítótagja és kurátora, dr. Bencze Izabella részéről!

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.