Élet-teret a vidéknek! (0.)

A március 10-11-én, Gyergyóújfaluban tartott műhely-konferencia jóval túllépett a szokványos előadások sorozatából álló rendezvények keretein. Egyrészt azért, mert a helyszín maga is példaként szolgált, másrészt pedig azért, mert a konferencia azonnal átalakult helyszíni szemlévé és baráti beszélgetésekké.

DSC01959
Kolumbán Gábor közgazdász, egyetemi oktató, gazdálkodó – egy bivalyos-gazda szemszögéből szemléli a világot és a (mező)gazdaságban zajló folyamatokat

Roppant hasznos volt látni-hallani a gyakorló vállalkozókat és gazdákat, akik az élet minden területén találkoznak azokkal a jelenségekkel, amelyek a működést meghatározzák. Szó esett a törvényi feltételekről, amelyek hol ellehetetlenítik a fejlődést, hol pedig lehetőséget kínálnak a merészebb vállalkozásra is.

DSC01989

Az Európai Unióhoz való csatlakozás óta megváltoztak az igények és szükségletek. Úgy tűnik, hogy a nagyobb farmoknak hamarosan ki kell lépniük a lakott belterületekről, s a falvak hagyományos életszereiben inkább csak a hobbiszintű gazdálkodás maradhat fenn, néhány haszonállattal és konyhakerti növénytermesztéssel. Láthatóan meg fog változni életképes falvaink szerkezete. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen épületeket emelnek a gazdálkodás céljaira, és az sem másodlagos, hogy a megmaradt gazdasági épületeket, csűröket, pajtákat, műhelyeket miként hasznosítják.

csikdelne_1
Átalakított csűr Csíkdelnén

A műhelymunka folytatódik – ahogyan Kolumbán Gábor mérnök-vállalkozó is mondotta -, ez a társaság, hol kibővülve új tagokkal, hogy szerényebb létszámban – igyekszik majd népfőiskolai mozgalom formájában, kisebb és nagyobb konferenciákkal – a Székelyföld minden kistájára eljuttatni az ÉLET-ről és az élet-teréről alkotott új koncepciókat.

Ebben a folyamatban az Élő Székelyföld Munkacsoport is kész közvetítő és kezdeményező szerepet vállalni. (A kétnapos rendezvény előadásainak értelmezésére, illetve egyéb részletekkel hamarosan jelentkezünk!)

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.