Ilyésnek annyi

Alsósófalván idén is eltemették Ilyést. A farsangtemetés a hagyományokhoz híven szervezték. A böjt előtti utolsó télűző eseményen aztán végül Ilyést elégették. Erre a szertartásra idén is hamvazószerdán került sor, amely most március 1-én, szerdán volt. Munkatársunk, Szabó Károly operatőr-filmrendező fotósként követte az eseményeket.

also2

„Meghalt már a vén Dobai. Nem is volt ő már korai” – szól a rigmus a tél elűzésének ünnepén Alsósófalván. Már hosszú évek. évtizedek óta nagy ceremónia közepette ünnepelik meg a farsangi időszak lezárását, amikor a tél a végéhez közeledik, és a gonoszt is elűzik a faluból.

also4

A nyolcvanas években volt egy időszak, amikor hatósági tiltásra abbamaradt, de az 1989-es rendszerváltozás után felújították ezt a szokást, s azóta évi rendszerességgel tartják. Ma már idegenforgalmi látványosság, turizmus-generáló hatása van. Egy olyan jellegzetesség, amely unikum a Kárpát-medencében. Ilyen formában, ezekkel a rigmusokkal csak itt maradt fenn. Külön érdekesség, hogy a téltemető bolondozásban gyakorlatilag az egész falu lakossága – vagy annak jelentős része – szerepet vállal.

also5

Az idei farsangtemetés is hasonlóképpen zajlott, mint máskor: összegyűlt az Ilyést gyászoló gyülekezet, majd körbejárták a települést. Az idők folyamán kialakult egy rendje az állomásoknak, ahol – a népek örömére – újra és újra előadják a történetet. Ilyenkor a környező házak lakói is bekapcsolódnak, illő módon megvendégelik a díszes kompániát és maguk is beállnak a táncba és a bolondozásba. A vicces rigmusok és siratóbeszédek idén sem maradtak el.A farsangtemetés körmenetének kihagyhatatlan szereplői mind jelen voltak az ünnepségen, a cigány-asszonyoktól, paptól, a komákon át, egészen a családtagokig. Nyilvánvaló, hogy a fő-fő szereplő, Ilyés, a szalmabábú sem hiányozhatott, hiszen körülötte zajlik ilyenkor a történéssorozat. Mindenki korommal és színes ruhákkal feldíszítve próbálta érdekesebbé tenni az évente megszervezett eseményt.

also6

A körmenet végén elhangzott Ilyés búcsúbeszéde, majd ezt követően levetkőztették és meggyújtottak őt, majd mindenki táncra perdült. Ilyésnek idén is annyi. (Szabó Károly felvételei.)

also1

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.