A Titanic csendesen halad…

Néhány héttel ezelőtt megkeresett minket az erdélyi magyar média „zászlóshajója”, egy olyan cég, amely portált üzemeltet és kiad néhány regionális, országos heti- és napilapot is. Milyen jó lenne, ha együttműködnénk, s az írott sajtóban, hagyományos újság által  is szólhatnánk az emberekhez – mondta az illető vállalkozás zsoldjában álló szakember.

Leültünk, több alkalommal is beszélgettünk arról, hogy milyen legyen, mit tartalmazzon, s milyen gyakorisággal jelenjék meg. Lelki szemeink előtt egy minőségi, mindenféle kulturális témával foglalkozó, riportokat is tartalmazó, igényes kivitelű, vidék-centrikus, négyoldalas magazin képe lebegett, amely eljuthat majd a székelyföldi olvasókhoz. Gyorsan felhívtuk néhány barátunkat, akik eddig is dolgoztak nekünk – közismert írókról, publicistákról, művészettörténészekről, képzőművészekről van szó, Kossuth- és Munkácsy-díjas alkotók, akadémikusok is vannak köztük -, és kértük, hogy küldjenek írásokat, dolgozzanak együtt velünk a továbbiakban is, és még némi fizetséget is ígértünk nekik, hiszen jó ügyet szolgálunk, s végre kiléphetünk papírformában is az emberek közé. Jó érzés volt hallani, hogy az Élő Székelyföld Munkacsoport szellemiségét érzi, érti egy másik orgánum felelős vezetője is, és együtt tehetünk majd közös ügyeink érdekében valami jót.

Aztán csend lett. Semminemű válasz nem érkezett. Amikor érdeklődtem, hogy mégis: az esztendő melyik hónapjában kezdünk, azt a választ kaptuk, hogy: csigavér, lassan, de biztosan őrölnek a szerkesztőségi malmok, majd a következő hónapban. Ahhoz képest, hogy milyen volt a beszélgetés indítása az év elején, egy kicsit változott a hangnem, a most hirtelen valamikorra változott, és kezdett érződni némi koncepcióváltozás, illetve erősödött bennünk a gyanú, hogy itt valami bűzlik.

Közismert és igen kedvelt barátunk ekkor felhívta ezt az embert és megkérdezett bizonyos dolgokat, hogy mit, mikor és hogyan… Sokatmondóan szivárogtatott az ürge, hogy: lassan a testtel, mert versenyben vagyunk egy másik társasággal, amely a kincses városban verbuválódik, és sokkal esélyesebb, mert IGAZI nagyokból áll, nem ilyen vidéki senkikből.

Nem sértődtünk meg, csak elegünk lett ebből a maszatolásból… És kezdtük felismerni a koncepciónk bizonyos elemeit a lapjaikban. Hirtelen nyitottak olyan irányok felé is, amelyeket korábban hanyagoltak. Nyilván, nem bizonyítható, hogy elorozták a szellemi tulajdonunkat, hiszen mindezek bárki fejéből kipattanhatnak…

És csendesen halad e médiabirodalom a sötét óceánon most is. Még csak nem is feltételezik a vezetői, hogy baj történhet, mert ez a Titanic akkora, olyan felszereltségű, hogy csak, és az anyaország maga, pártunk és kormányunk gondoskodik a kincstári derűről.

Mi is ott haladunk valahol a közelükben, vesszük a vészjeleket, csakhogy ez a Carpathia, a mi hajónk jóval kisebb, talán 705 embert, vagy inkább 705 sóhajt tudunk majd felvenni…

Hagyjuk a képes beszédet! Átvertek minket becsületesen. Ahogy mondják a városiak ékes magyarsággal Pesten és egyebütt: meg lettünk szívatva. Meg. Elég rendesen és aljas módon. Ilyen ez a kis enklávé, a székely glóbusz. Itt mindig megtalálják az alkalmas embereket, akik gondoskodnak a komfortérzetünk rombolásáról. És a gyenge minőségről.

(Címképen: Az RMS Carpathia gőzös, a Cunard Line hajózási társaság személyszállító hajója, amely 1903-tól 1918-as elsüllyesztéséig az Atlanti-óceánon személyszállítási feladatokat végzett. A Titanic 1912. április 15-i katasztrófájakor mentési feladatokat látott el. Szállítóhajóként szolgált az első világháborúban, mígnem 1918. július 17-én az U 55-ös német tengeralattjáró megtorpedózta a Kelta-tengeren. Két és fél óra alatt elsüllyedt.)

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

 

HIRDETÉS – NE HAGYJÁTOK AZ ISKOLÁT! HIRDETÉS! – HIRDETÉS

JÓTÉKONYSÁGI GÁLAEST A VIGADÓBAN

006

Az atyhai templom javára szerveznek jótékonysági előadást Budapesten!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.