Az RMDSZ-MPP koalíció folytatja

Kelemen Hunor parlamenti képviselő, az RMDSZ szövetségi elnöke a múlt csütörtöki sepsiszentgyörgyi sajtóbeszélgetésről szóló beszámolójában azt nyilatkozta, hogy valójában most kezdődik az RMDSZ-MPP frakció és a kormánykoalíció törvényhozási együttműködése, hiszen a kormány eddig a költségvetés elfogadásával volt elfoglalva. Hozzátette a kormánypártok elfogadták a szövetség néhány a költségvetésre vonatkozó javaslatát.

Az RMDSZ jelenleg néhány törvénymódosítási tervezeten dolgozik, amelyekkel a nyelv- és szimbólumhasználat problémáját szeretnék rendezni.

(Ausztriai adókönyv. A szövetségi pénzügyminisztérium hosszú évek óta lehetőséget teremt a külföldi adózóknak az anyanyelvi ügyintézésre az Ausztriában szerzett jövedelmek bevallásakor. Egyáltalán nem ritka más klasszikus európai országokban sem, hogy külön megszólítják a területükön dolgozó külföldi munkavállalókat. Mivel minden államnak érdeke az adózási fegyelem, nem fenyegeti az adóalanyokat, hanem kellő udvariassággal, alázattal és szakszerűen bánik azokkal, akik fenntartásához hozzájárulnak.)

Az elmúlt huszonhét esztendőben soha nem érte el a különböző kormányok ingerküszöbét az a követelés, hogy meg kell oldani a kormánynak alárendelt intézményekben, így a rendőrség és a prefektúra hivatalaiban, valamint a közpénzügyön, a kórházakban a valós többnyelvűséget, a kisebbségi nyelvhasználatot Romániában.

eu_zaszlo
A tüntetések 27. napján, vasárnap este a bukaresti Victoria téren EU-zászlót formáló tüntetők – Fotó: Pro TV 

Törvénybe kívánják foglaltatni, hogy a kisebbségi nyelvek és szimbólumok használata kötelező legyen azokon a településeken, ahol egy kisebbség aránya meghaladja a húsz százalékot, de azokon a településeken is, ahol a küszöbérték alatt van a kisebbség aránya; ugyanakkor a kormánynak alárendelt helyi intézményekben és a prefektusi hivatalokban is érvényesíteni kell a többnyelvűséget, és biztosítani a lehetőséget a többnyelvű formanyomtatványok használatára.

Kelemen Hunor elmondta, hogy március végéig elkészítik ezt a törvénytervezetet, és ennek elfogadása lesz a szakítópróbája a kormánnyal való együttműködésnek. Emellett a tavaszi parlamenti ülésszakban a fejlesztések területén lesznek az RMDSZ-nek javaslatai.

Újságírói kérdésre, hogy mi történik ha a kormánykoalíció nem tartja be az együttműködésre vonatkozó ígéreteit, Kelemen Hunor azt válaszolta: mindig van B terv, de amíg az A terv működik, erre összpontosítanak.

Romániában továbbra sem lankad a tüntetési láz

Ellenzékiek mintegy 5000 fős tömege tiltakozott vasárnap este is, ugyanakkor előtte való napon, szombaton a déli órákban – ugyancsak jelentős részvétellel – Târgovişte városában kormánypárti aktivisták nyilvánították ki szolidaritásukat a harmadik hónapja hivatalban lévő Grindeanu-kormány iránt, amely népszerűtlen intézkedései miatt máris többször visszakozott bizonyos kormányrendeletek törvénybe iktatásától, és két alkalommal is minisztercserés ráncfelvarráson esett át.

targoviste1
A mintegy 8000 fős targovistei tüntetésen kormányon levő miniszterek, állami tisztségviselők is megjelentek – Fotó: Adevarul

Zajlik a politika élete

Úgy látszik, hogy folytatódik az a hagyomány, amely szerint nem a politikai elit teljesítménye a fontos, s nem a pozitív előjelű változások kerülnek a média látóterének előterébe, hanem a politikai élet maga, amely elvitathatatlan sokszínűségével egy végeláthatatlan show alkotóeleme, amellyel szórakoztatják az ország népét és a nagyvilágot, mintha Romániában a politikum képezné a legfontosabb „iparágat”, s mintha örökös választási kampányban égne az ország, ahol minden cselekedet csak előjáték a valamikor majd bekövetkező feltételezett és „igazi” demokráciához. (Címképünkön: Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke – Fotó: Bíró István/ RMDSZ).

Forrás: Háromszék, MTI, Agerpres

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.