Ifj. Zerkula György a ZeneSzó vendége Kolozsváron

A ZeneSzó sorozat következő meghívottja ifj. Zerkula György, a berni filharmonikusok hegedűművésze, akivel Horváth Zoltán zongoraművész fog beszélgetni 2017. február 16-án, kivételesen csütörtöki napon, 18 órától a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.).

A hegedűművésznek a kolozsvári közönséggel való találkozása egy hosszabb hazai hangversenykörút záróeseménye, amelynek Gyergyószentmiklós, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Bukarest és Segesvár az állomásai. A turnéról ITT írtunk.

A beszélgető sorozat szervezője az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékháza. Az est társszervezője Horváth Zoltán zongoraművész.

A felvétel 2017. február 10-én készült a székelyudvarhelyi koncerten.

Ifj. Zerkula György 1986-ban született Székelyudvarhelyen, egy régi zenei hagyományokra visszatekintő családban. Zenei képzése hatévesen kezdődött a város zeneiskolájában, Nemes István tanítványaként. 2002-től a budapesti Bartók Béla Zenekonzervatóriumban tanult Czettner Vera hegedűosztályában. 2005 és 2009 között tanulmányait Stuller Gyula osztályában a Conservatoire de Lausanne site Fribourg-ban, Svájcban folytatta, ahol kitüntetéssel megszerezte a tanári diplomát. 2011 nyarán ugyancsak kitüntetéssel kapta meg előadóművész-diplomáját (MA Music Performance) a Berni Művészeti Főiskolán, Bartlomiej Niziol tanítványaként. Részt vett többek között Sebestyén Ernő, Rolla János, Szabadi Vilmos, Jean Pierre Wallez, Antje Weithaas, Patricia Kopatchinskaja, Benjamin Schmid, Liviu Prunaru, Oleg Kaskiv és Maxim Vengerov mesterkurzusain. Zerkula György rendszeresen ad koncerteket, szonátaesteket, kamarazeneesteket Erdélyben, Magyarországon és Svájcban. Szólistaként fellépett a budapesti MÁV Szimfonikus Zenekarral, Takács Nagy Gábor vezénylete alatt, a svájci Neues Zürcher Orchesterrel, az erdélyi Kárpát-medencei Fesztiválzenekarral és a Székelyföldi Filharmóniával. 2012-ben koncertmestere a Philharmonie Valiant-nak. 2008-ban elnyerte a Ruha István nemzetközi hegedűverseny II. ex aequo díját. Kiváló tehetségét ösztöndíjjal méltatta a fribourgi Fondation Clara Messagere-Eleonore Pieters (2005-2008), a Fondation Lalive, Genf (2006-2009), a Schweizerische Interpretenstiftung (2010) és a Stiftung Lyra (2010) is. Jelenleg a berni szimfonikus zenekar első hegedűse. Zerkula György egy 1788-ban, Tomasso Balestrieri által készített mesterhegedűn játszik. (Címkép és videó: Farkas Antal.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.