Pert nyert a MinoritySafe Pack

Az EU luxembourgi székhelyű bíróságának törvényszéke helyt adott az Európai Bizottság ellen benyújtott keresetnek, mert a kisebbségvédelemmel foglalkozó javaslat nyilvántartásba vételének megtagadására vonatkozó uniós bizottsági indokolást elégtelennek találta. Az ügy előzménye, hogy 2013 júliusában egy polgári bizottság – amelynek mások mellett tagja Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke – Minority SafePack – one million signatures for diversity in Europe című európai polgári kezdeményezésre irányuló javaslatot nyújtott be az Európai Bizottsághoz. A kezdeményezés arra irányul, hogy felkérje az Európai Uniót a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek védelmének javítására, valamint az Európai Unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítésére.
Tavaly a lengyelországi Boroszlóban (Wroclaw) az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke az RMDSZ által javasolt Vincze Lóránd lett, aki korábban a szervezet alelnöki tisztségét töltötte be. Vincze elnökké választását Sógor Csaba európai parlamenti képviselő tartotta fenn és szorgalmazna.
Az Európában őshonos kisebbségek – a Kárpát-medence, köztük az erdélyi magyarság és a Romániában élő nemzetiségek – ügyén nagyot lendíthet az a tény, hogy az 1949-ben alakított szövetség következő kongresszusát Kolozsváron szervezik meg 2017. május 17-én, amelyre 150-200 kisebbségjogi aktivistát várnak az EU-ból és más országokból egyaránt. Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.