Szent László királyunk nyomában

Idén ünnepli a magyarság Szent László trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulóját. I. (Szent) László királyunk kultusza igen erősen jelen van a Kárpát-medence folklórjában és művelődéstörténetében, számos népmonda emlékezik meg tetteiről, kultusza talán még országalapító Szent István királyunkénál is erősebb.

Csak Udvarhelyszéken öt olyan templom áll, amelynek falait Szent László korát idéző, tetteire emlékeztető falképek találhatók. Munkatársunk, Gyöngyössy János mérnök, történeti grafikus oszlopos tagja annak a munkaközösségnek, amely célul tűzte ki, hogy királyunk tetteit legendáriumos könyvvel, térképpel, valamint ismeretterjesztő filmmel népszerűsíti a Kárpát-medencében.

 

A Szent László-év arra is alkalmas lesz, hogy erősödjék az együttműködés a visegrádi országok és más szomszédos államok közt, hiszen királyunk tevékenysége kihatott a Rajnától Kijevig, illetve Konstantinápolyig terjedő Kelet- és Közép-Európa, a Balkán népeire, s integrátori szerepe, modellértékű emberi példája, érdemei ily módon átsugározhatnak napjainkig, s továbbélhetnek a 21. században élő generációkig.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.