Műemlékek közt Dél-Erdélyben (0.)

Az elmúlt napokban felkerestünk néhány olyan helyszínt, amelyek az Erdélyben élt és élő népek, nemzetiségek építészeti és szellemi emlékeit őrzik, és ugyanakkor fontos részét képezik Európa, illetve a nagyvilág kulturális örökségének is.

Déva, Vajdahunyad, Marosillye, a Zsil-völgye, Őraljaboldogfalva, Sarmisegetusa Regia és Keresd képezték az utazás fontosabb állomásait. Mintegy 1200 kilométert autóztunk, rengeteg élményben volt részünk, amelyek rendezése még tart.

Nem tipikus székely emlékhelyek ezek, de mindenképp alkalmasak arra, hogy betekintsünk a Romániában zajló műemlékvédelembe és a kulturális értékek hasznosítási folyamatába.

DSC01221.JPG

Talán sajátos sorsunk is modellezhető a másutt felmutatott példák által, s így elképzelhető, hogy ügyes körültekintéssel a megfelelő jövőképet állíthatjuk be magunknak, amikor székelyföldi értékteremtésről, -őrzésről és előrelépésről beszélünk.

DSC01258.JPG

Címképünkön a kétfős gyülekezettel rendelkező Őraljaboldogfalva református temploma, a szövegközi első felvételen a torony egy része, lentebb pedig a közelében található, többször átépített, túlsúlyban barokk jegyeket őrző, de a stílromantika neogótikus jegyeit is markánsan hordozó Kendeffy-kastély képe következik, amelynek hátsó bejáratát és kertjét az Európai Unió anyagi és esztétikai segítségével sikerült igen hatásosan és időtállóan elrondítani – itt épült fel a község sportcsarnoka. Többrészes riportunk hamarosan folytatódik! (Fotók: Simó Márton.)

Élő Székelyföld Munkacsoport

R E K L Á M

NE HAGYJÁTOK A TEMPLOMOT!

JÓTÉKONYSÁGI GÁLAEST A VIGADÓBAN!

006

Az atyhai templom javára szerveznek jótékonysági előadást Budapesten!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.