A Kallós-gyűjtemény legjava Székelyudvarhelyen

Jelentős érdeklődés mellett nyitották meg a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban a Kallós Zoltán erdélyi néprajzkutató munkásságát felelevenítő kiállítást. Ezt a reprezentatív anyagot a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (közismert nevén: a Skanzen) szervezésében válogatták, majd hat hónapon át állították ki még 2015-ben, hogy méltóképpen köszöntsék a 90. éves néprajzkutatót.

Bereczki Ibolya, a Skanzen főigazgató-helyettese koordinálta a kiállításszervezői munkát a válaszúti Kallós-gyűjtemény munkatársai és más szakemberek – többek között Pozsony Ferenc kolozsvári néprajzkutató, nyugalmazott egyetemi tanár segítségével -, amely a szentendreit követően került múlt ősszel Sepsiszentgyörgyre, majd a Magyar Kultúra Napján Székelyudvarhelyre is eljutott.

dsc00838

„Minden egyes kiállítás egyedi, hiszen alkalmazkodnunk kell a helyi adottságokhoz – mondotta a főigazgató-helyettes asszony -, külön öröm számomra, hogy sikerült itt is megteremtenünk azt a hármasságot, amely másutt is működött: láthatjuk a kutató által felgyűjtött tárgyak legjavát, belehallgathatunk a népdalgyűjteménybe, illetve felvillan előttünk a Kallós-archívum másik fontos szegmense is, a fotódokumentumok egy reprezentáns része, hiszen Zoli bácsi a gyűjtés évtizedei során kiválóan megtanult fényképezni is – ez az archívum ugyancsak felbecsülhetetlen értékű.

Külön érdekesség, hogy az udvarhelyi kiállításra  videóüzenetet küldött, amely így tulajdonképpen virtuálisan is közénk hozza őt.” Tovább

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.