Csárdáskirálynő 100.

A megállapítás, amelyet címként írtunk ide, már nem állja a helyét, hiszen a 101. esztendőben jár Kálmán Imre örökzöldje. A Csárdáskirálynő megírásának előzménye azonban korábbi, hiszen 1914-ben írta meg a szövegkönyvet Stein Leó és Jenbach Béla, de a zeneszerző, bár azt nyilatkozta, hogy nem tud komponálni, amikor a frontokon egymást öli a világ, 1915-ben mégis befejezte ezt a művet. 

Bécsben százkét évvel ezelőtt játszották, 1915. november 17-én volt az ősbemutató, majd egy évre rá – 1916. november 3-án – Budapesten is színpadra került a magyar változat. 1917-ben Szentpéterváron is láthatták.

Az viszont igaz, hogy az operett százéves születésnapja kapcsán szervezett megemlékezéses felújítás most részben eljut Székelyudvarhelyre is. A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó programok keretében 2017. január 20-án, 18.00 órától sorra kerülő operettesten csendül fel a Csárdáskirálynő néhány közkedvelt dala Lukács Anita, Vadász Zsolt, Karffy Aisha, Laki Péter és a Budapesti Operaház zenekarának kvintettje előadásában. A Székelyföldi Filharmónia szervezésében létrejövő előadásra a belépés ingyenes, de a nagy érdeklődésre való tekintettel helyfoglalás szükséges a Művelődési Ház pénztáránál. (Címképünkön: Jelenet a pesti Király Színház 1916-os előadásából.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.