JÚJÚMADÁR ÉS REKKENCS

Előbb-utóbb a jújúmadárról is készül valamiféle rajz, még akkor is, ha soha nem látta senki. Ami a rekkencset illeti, már létezik valamiféle szellemalak, amelyet pólókon láthatunk. Mindenesetre: jobb tőlük tartósan félni, mint megijedni! A miheztartás végett álljon itt két rövid történet e “legandai állatokról”.

Jújúmadár

Kacás – valódi nevén Márton Sándor –, az ivói erdész mesélt először a jújúmadár létezéséről. Minden kirándulásnál visszatérő téma, főleg az újoncok hallgatják élvezettel.

Hatalmas állat, még senki nem látta, de történetét mindenki ismeri. A hím madár két nagy tökgolyóval rendelkezik, így amikor repül, mindig beleveri azokat a fenyőfák hegyébe, és jajgat a fájdalomtól, ezért jújúmadár a neve. Úgy emlegetik, mint titokzatos ősi madarat, amely fenyőtobozzal táplálkozik és mindig éjjel repül. Kizárólag a Madarasi-Hargita madara.

Rekkencs

Vót egy erdész, Dénes Marcinak hívták. Humoros, vicces ember volt. Ő mesélt a rekkencsről.

Itt az erdőben él egy olyan teremtmény, amelyiknek öt lába van s a neve rekkencs. Az ötödik lábát vezérlábnak hívják, a maradék négy rendes láb.

Na, de ez életveszélyes valami! Ezt én láttam, nem es egyszer! Amikor ez jő, akkor vetni kell el puskát, kést, mindent, s futni kell fel a fára.

Azóta menekül mindenki a rekkencstől.

Másik valóság

Rekkencsek tényleg léteznek. Itt, a Madarasi-Hargita környékén nagyon sok él belőlük, egyre jobban elszaporodtak, pedig kihaltnak hiszik őket. Ha éhesek, a vasúti síneket is megeszik. Nehéz őket meglátni, mert nagyon ügyesen rejtőzködnek. Általában csoportosan járnak és még a házakba is bemennek,komoly károkat okozva. Én még nem láttam, de már párszor hallottam, ahogy osonnak mögöttem, ilyenkor egy jól kivilágított helyre menekülök, nehogy megtámadjanak. Ez tényleg nem vicc, nagyon veszélyesek, úgyhogy jobb, ha megfogadod a tanácsomat.

Balázs Árpád/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.