Fotóriporter workshop Székelyudvarhelyen

korrekta

A Korrekta Médiaműhely szakmai találkozóval és közös munkával egybekötött találkozókat szervez médiamunkásoknak, ezúttal fotóriportereknek, kiadói képszerkesztőknek és operatőröknek. Az első workshopra 2016. október 28-30. között kerül sor, ekkor a fotográfusokat várják, a másodikra november 4-6. között, amelyet elsősorban az operatőrök számára tartanak majd.
Mit kínál ez a lehetőség?

Mindenekelőtt gyakorlati tudást nyújt profi, elismert szakemberek segítségével. A ma fotóriportere nem jöhet zavarba, ha esemény, divat-, sportfotót vagy portrét kérnek tőle, ezért a témaválasztástól a képi jelek értelmezésén, a kompozíción, fénytanon, az utómunkán át a portfólió-elemzésig több témakört felölelnek a foglalkozások, de szó lesz az önmenedzselésről, a sajtóetikáról, a személyiségi és szerzői jogokról is.

Kiknek szól?

A nyomtatott és elektronikus sajtóban dolgozó fotósoknak, képszerkesztőknek, újságíróknak, hivatalok megbízott fotósainak, a fényképezés alapjait ismerő, a fotóriporteri munka iránt érdeklődőknek, sportfotósoknak, szakirányú képzésben résztvevőknek.

Kik oktatnak?

Fazakas István fotóriporter
Fazakas István  fotóriporter (www.sajto-foto.hu)

Fazakas István a MÚOSZ Bálint György újságíró iskola fotóriporteri szakán (1994-1995), majd a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szakán (2001-2006) diplomázott. 2001 óta a HVG fotóriportere. 1994 és 2016 között 23 díjat nyert a Magyar Sajtófotó Pályázaton, tavaly a MÚOSZ nagydíját is elnyerte. 2007-ben a Mai Manó Házban, 2010-ben az ArtBázis Műhelyben volt egyéni tárlata, csoportos kiállítások keretében a Műcsarnokban, a Nemzeti Galériában, a Néprajzi Múzeumban és a Művészetek Palotájában voltak láthatók képei. Két albuma is megjelent. 1996-ban Munkácsi Márton-díjjal, 2010-ben Balogh Rudolf-díjjal ismerték el munkáját, 2011-ben az NKA alkotói támogatásában, 2013-ban Andrė Kertész alkotói ösztöndíjban részesült.

Virágvölgy István képszerkesztő, kurátor
Virágvölgyi István képszerkesztő, kurátor (www.sajto-foto.hu)

Virágvölgyi István szabadkézi rajzot, kiadványszerkesztést és fotózást tanult, majd informatikus-könyvtárosként diplomázott az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 2007-2011 között az Origo képszerkesztőjeként, később fotórovat-vezetőjeként dolgozott, majd 2014-ig az MTI fotószerkesztőségét vezette. Ezt követően, 2015 végéig a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ szakmai igazgatója volt. 2013-ban ösztöndíjasként az Oxfordi Egyetem újságíró vendéghallgatója volt. Az ELTE-n és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán tanított fotográfiát, képszerkesztést. 2012-től a Magyar Sajtófotó Pályázat mellett több külföldi fotográfiai pályázat zsűrijének tagja. Jelenleg a Budapesti Metropolitan Egyetem óraadó tanára, a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíj titkára.

Beliczay László
Beliczay László fotóriporter, képszerkesztő (Fotó: http://www.sajto-foto.hu)

Beliczay László szakirányú képzések után 1992-től vált fotóriporré. Több országos napilapnál dolgozott, 2005-től 2014-ig a Magyar Távirati Iroda fotóriportere volt. A 90-es évek közepétől rendszeresen kapott megbízásokat a finn Ilta-Sanomat, a francia Liberation és a New York Times regionális központjaitól. Többször fényképezett háborús övezetekben: Szarajevóban, Kijevben. A Zsigmond Király Főiskola kommunikáció szakán diplomázott, jelenleg a Magyar Nemzet képszerkesztője. A Magyar Sajtófotó Pályázat számos kategóriadíját tudhatja magáénak, 1998-ban elnyerte a legjobb kollekciónak járó Munkácsi Márton díjat, 2006-ban és 2013-ban pedig a legjobb hírképnek járó Escher Károly díjjal ismerték el munkáját.

Átadták a megújult Bécsi kapu teret - 2016. június 21. Fotó: Czagány Balázs/ epiteszforum.hu
Átadták a megújult Bécsi kapu teret – 2016. június 21. Fotó: Czagány Balázs/ epiteszforum.hu

Czagány Balázs sportfotós, képszerkesztő,
szakirányú képzések után 1992-ben a Magyar Hírlapnál kezdte fotóriporteri munkáját, később
a Nemzeti Sportnál, a Képes Sportnál, illetve a Reuters és az AP külső munkatársaként fotózott
magyarországi sporteseményeken. 2010-2012 között az FTC Labdarúgó Szakosztályának
hivatalos fotósa volt. Többször díjazták munkáit a Magyar Sajtófotó Pályázaton, 2003-ban Pulitzer Emlékdíjjal tüntették ki a Magyar Hírlap fotórovatát, amelynek tagja volt. Athénban és Pekingben lehetősége volt paralimpiai, illetve olimpiai játékokat fényképezni, 2008-ban a Magyar Sportújságírók Szövetsége Nívódíjjal tüntette ki. Jelenleg szabadúszóként dolgozik.

Jelentkezés

A Korrekta Fotóriporter Workshop-jára legkésőbb 2016. október 24-ig jelezheti részvételi szándékát az érdeklődő.

A szervezők kérik, hogy igényeljenek jelentkezési lapot, töltsék ki, majd küldjék vissza. Kapcsolat: korrektamuhely@gmail.com.

A jelentkezés akkor tekinthető véglegesnek, ha az érdeklődő beküldte a jelentkezési ívet, és befizette a 100 lej értékű részvételi díjat a Korrekta Egyesület számlaszámára: RO24OTPV261000996160RO01, pénzkezelő intézet az OTP Bank Románia. 20%-os kedvezményben részesül az, aki október 15-ig beküldi jelentkezési lapját, és
befizeti a 80 lejt.

A képzés – mindkét alkalommal – pénteken délután 16.00 órakor kezdődik és vasárnap kora délután zárul.

A Korrekta Médiaműhely (KM) tavalyi workshopján készült felvétel (Fotó a KM Facebook oldaláról való)
A Korrekta Médiaműhely (KM) tavalyi workshopján készült felvétel (A fotó a KM Facebook oldaláról való)

A befizetett összeg a részvételt teszi lehetővé, az ellátást és a szállást nem fedezi. Ugyanakkor azoknak, akik október 15-ig jelzik szállásigényüket, azoknak a szervezők segítenek a szállásfoglalásban.

Javaslat: a résztvevők vigyenek magukkal felszerelést, illetve adattárolón vagy nyomtatott
formában saját készítésű fotósorozatokat, egyéni fotókat.

Forrás: Korrekta Médiaműhely

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.