Atyha – mise a ravatalozóban

Mivel nincs más rendelkezésre álló, megfelelő méretű terem az atyhai római katolikus egyházközség tulajdonában, a múlt héten történt tűzvészt követően, a ravatalozóban tartották a vasárnapi szentmisét.

dscn9326

Beszámoltunk arról, hogy a falu lakóinak, a szomszédos településekről érkező segítőkkel, sikerült eltakarítaniuk a romokat. Ha statikusok is megvizsgálják a falakat, akkor hamarosan kiderül, hogy honnan lehet elkezdeni az újjáépítést. Feltételezhető, hogy részben az időjárás viszontagságainak, részben pedig tervezési és kivitelezési hibák sorozata vezetett oda, hogy ilyen jelentős kár keletkezett.

dscn9329

Adorján Imre plébánosnak többször is szünetet kellett tartania a mise alatt. Miközben – Arany Jánost, Dosztojevszkijt és Gárdonyit idézve – biztatta a jelenlevőket, folyton eleredtek a könnyei. A szentmise után azonban, amikor kezet rázott az emberekkel, már tudott uralkodni érzelmein, akárcsak a hívek is, hiszen nagy munka vár rájuk az elkövetkező időkben.

dscn9334

Délután 4 órakor tartották a misét, de a következő vasárnapon visszaállnak a korábbi déli 1 órás rendhez.

Lázár Imre székelyudvarhelyi vállalkozó kölcsönadott a falunak egy 32 kilogrammos harangot, amelynek máris haranglábat készítettek. Deák Antal és családja (Korond, 744-es házszám) egy harmóniumot ajándékozott az atyhaiaknak, amellyel az átmeneti időkben is ünnepélyesebbé tehetik a “templomi” szolgálatot.

dscn9355

Több helyről is jelezték közben, hogy gyűjtést szerveztek.

A falak állapotát vizsgáló mérnökök hétfőn és kedden érkeznek majd a helyszínre.

Az atyhaiak abban reménykednek, hogy a tornyot és a falakat nem kell földig lebontaniuk, s a közeledő tél előtt befödhetik a templomot.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport  

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.