Közösségi összefogás Atyha templomáért – FRISSÍTVE!

A Székelyudvarhelytől 36 kilométerre, a mintegy 750 méter magasan fekvő hegyoldalban fekvő ősi székely településen, Atyhában, hétfőre virradóan, szeptember 18-19-én, egy nagy erejű villámcsapás következtében keletkező tűzvészben, teljesen leégett az 1797-1799 között épült római katolikus templom.

Erről a sajnálatos eseményről több alkalommal is beszámoltunk. Ugyancsak követték a történéseket a helyi és az országos médiumok is.

A figyelem azonban – mivel számos dolog történik a közvetlen környezetünkben és szerte a nagyvilágban – rögvest másfelé terelődik.

dscn9123

dscn9128

dscn9129

dscn9133

Kötődésünk és kötelességünk okán azonban, a következő többéves időszakban igyekszünk mindent elkövetni, hogy részt vehessünk a templom újjáépítését célzó adományok gyűjtésében, a segítőkészség felkeltésében és a kivitelezés megfelelő szinten történő lebonyolításában, annak dokumentálásában.

Az alig kétszáz lelkes egyházközség egymagában nem lesz képes előteremteni az újjáépítéshez szükséges összeget. Itt közösségi összefogásra van szükség.

Az egyházközség fogadja az adományokat

Ezidáig három helyen kezdtek adománygyűjtéshez.

A Magyarországon és Romániában indított kezdeményezésekről, a technikai részletekről, számlaszámokról ITT talál információkat az érdeklődő.

A linkben megnyíló cikkben – lefelé görgetve – megtalálja a Szent György Lovagrend Marosszéki Priorátusa, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány és az Atyhai Plébánia számlaszámait!

dscn9119

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat is bekapcsolódott 

maltai_szeretetszolgalat

 

 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat is gyűjtést szervez, a felajánlások az OTP 11784009-20201739-es számlára utalhatók, a közlemény rovatba „Atyhai segítség” megjegyzéssel. Magyarországról az 1350-es adományvonal hívásával 250 forinttal lehet hozzájárulni a gyűjtéshez, az adomanyozz.hu oldalon pedig online is lehet támogatni az újraépítést.

Munkatársunk, Farkas Antal televíziós szerkesztő, operatőr segítségével a minap ismét helyszínbejárást tartottunk, rögzítettük a látottakat, archív felvételekkel pedig igyekeztünk felidézni vizuális emlékeinket.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat is bekapcsolódott a gyűjtésbe

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat is gyűjtést szervez, a felajánlások az OTP 11784009-20201739-es számlára utalhatók, a közlemény rovatba „Atyhai segítség” megjegyzéssel. Magyarországról az 1350-es adományvonal hívásával 250 forinttal lehet hozzájárulni a gyűjtéshez, az adomanyozz.hu oldalon pedig online is lehet támogatni az újraépítést.

További fejlemények

Pénteken, szeptember 23-án közmunkát szerveztek, amelyen mintegy 60 fő vett részt. Zömükben atyhai férfiak dolgoztak a romok eltakarításán, de érkeztek önkéntesek Parajdról, Korondról és Fenyőkútról is.

A romeltakarítás során kiderült, hogy a kisebbik harang viszonylag ép állapotban úszta meg a katasztrófát, elolvadt ugyan a felső része, megrepedt, de úgy tudni, hogy a rajta található felirat rekonstruálható, illetőleg elképzelhető, hogy utólagosan anyaga felhasználható lesz egy újabb harang öntésekor.

Mivel a kórus alatt nem volt annyira intenzív a tűz, megmaradhatott a missziós kereszt, illetőleg a két kőből készült szenteltvíztartó.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.