A népi építészet, mint jövőnek szóló üzenet

Békésen 1977-ben szerveztek először népi építészeti tanácskozást. Teljesen más világ volt akkor. A részvevők, azaz – ahogy akkor nevezték – a küldöttek különböző szerveket és hivatalokat képviseltek, de egyértelmű volt, hogy a vidéki településeken tálható népi építészeti emlékeket valamilyen formában konzerválni kell, be kell illeszteni a változó világ képébe, még akkor is, ha az államszocializmus teljesen mást akar, még annak ellenére is, hogy a városok peremnegyedeiben házgyári lakások tízezrei épültek az iparban és a szolgáltatásokban dolgozó fiatalabb generációknak. Úgyhogy bizonyos szempontból ünnepi és összegző volt az idei, sorban a huszadik békési találkozó.

Izsó Gábor, Békés városának polgármester köszöntötte a jelenlevőket, majd a Kecskeméti Gábor Kulturális, Sport és Turisztikai Központban kezdetét vette a háromnapos konferencia.

Szabó Károly felvétele
Szabó Károly felvétele

Szeptember 22-én, csütörtökön az Újratervezés – Népi építészetet csinálunk? téma körül hallgathattak előadásokat a jelenlevők; szeptember 23-án, pénteken szakmai kirándulást szerveztek néhány Fekete-Körös menti településre (Nagyszalonta-Biharrózsa-Belényes-Rény-Köröstárkány-Várasfenes), amelyen az ott lakó népcsoportok és nemzetiségek népművészeti, népi építészeti értékeivel ismerkedhettek a jelenlevők; szeptember 24-én ismét Békésen folytatódott a program, amely összegző gondolatokkal és közös ebéddel zárult a déli órákban.

Izsó Gábor Békés polgármestere. Dukrét Géza író, szerkesztő és Fejérdy Tamás, az ICOMOS MNB elnöke (Szabó Károly felvétele)
Izsó Gábor Békés polgármestere, Dukrét Géza író, szerkesztő és Fejérdy Tamás, az ICOMOS MNB elnöke (Szabó Károly felvétele)

A konferencia programpontjairól

A köszöntők után Dukrét Géza Példaadó Műemlékgondozásért díjat vehetett át Fejérdy Tamástól, a ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság elnökétől. A Nagyváradon élő és dolgozó nyugalmazott tanár, közíró, szerkesztő az 1993 óta működő Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság (PBMET) elnöke igen komoly és sokrétű munkát végzett az eltelt huszonhárom év alatt. Honismereti lapjuk 1994. április 14-én indult el Partium néven, mint a Partiumi Közlöny melléklete. 1997-ben kiskönyv-sorozatot indítottak el, Partiumi füzetek néven, a Partium és a Bánság helytörténetének, műemlékeinek, népszokásainak ismertetésére. 2007 áprilisától az egyesület felvette a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság nevet mint önálló jogi személyiség és mint önálló kiadó.

Az elmúlt években felújították, 2016 januárjától ismét látogatható a nagyváradi vár (Forrás: www.posticum.ro
Az elmúlt években felújították, 2016 januárjától ismét látogatható a nagyváradi vár (Forrás: http://www.posticum.ro

A Partiumi füzetek sorozat célja a helytörténeti kutatásban fellelhető hatalmas fehér foltok eltüntetése, műemlékeink megismerése és védelme. A szerkesztők szem előtt tartják, hogy a kistelepülések jó ismerői állítsák össze az anyagot, azok, akik belülről ismerik a vidéket, ott élnek, szívügyük megismerni saját történelmüket, szokásaikat, s össze is gyűjtötték ezeket az adatokat. Ugyanakkor kritériummá vált a levéltári anyagok felhasználása, valamint az oral history módszerének alkalmazása. A másik fontos cél, hogy e kiadványokat az érintett településen is meg lehessen vásárolni. Ebben a sorozatban mintegy száz kötet jelent meg napjainkig.

A felújított várban székelő egyesületnek és annak elnökének komoly érdemei vannak a restaurálási folyamatban és abban, hogy a munkálatok szakszerűen és az ott levő magyar értékekre való kellő odafigyeléssel zajlottak le.

dscn9301

A nap másik díjazottja a Homoródkeményfalván élő Gyöngyössy-házaspár volt. Gyöngyössy János mérnök urat portálunk és mozgalmunk oszlopos szerzőjeként ismerhetik az olvasók. A “történeti grafikus” és családja 1993 óta él a Nagy-Homoród-mentén elhelyezkedő településen. Ez idő alatt Gyöngyössy felmérte és lerajzolta a falu minden házát. Nem véletlen, hogy ideálisnak mondható környezetet épített, illetve újított fel ahol kiválóan él és dolgozik.

Látogatóban a békési tájházban.

Citerazene mellett vacsoráztak a konferencia részvevői.

Készült a Bethlen Gábor Alap támogatásával.

bga_kep_jpg1

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.