Adományok az atyhai templom javára – FRISSÍTVE!

A sajnálatos tűzvész után, amint Kárpát-medence szerte értesültünk a katasztrófáról, sok magánszemély, közösség és civilszervezet jelezte, hogy segítené a kis gyülekezetet temploma újjáépítésében. Ilyenkor a legjobb a pénzbeli segítség. Tisztelettel kérünk minden jószándékú embert, hogy amennyiben teheti, lehetősége szerint támogassa a templom újjáépítését.

gyulafehervari_ersekseg

ersekseg

A Gyulafehérvári Főegyházmegye saját forrásból, illetve a plébániák és az egyházi intézmények közreműködésével, körlevéllel és felkérésekkel igyekszik majd – az ilyen esetekben szokásos módon – mindent megtenni az ügy előhaladása érdekében. (Amennyiben külön számlára is történik majd gyűjtés, azt is közölni fogjuk.)

A helyi plébánossal és az ajánlkozó szervezetekkel egyeztetve, úgy döntöttünk, hogy a civil és a magánszféra egy magyarországi számlaszámra küldhet célzott adományt, belföldön pedig két romániai számlára lehet majd eljuttatni az adományokat.

A továbbiakban közöljük e szervezetek együttérzésről szóló nyilatkozatait és a szükséges technikai adatokat.

szt_gyorgy_lovagrend

Sebestyén Péter plébános, a Marosvásárhely II. egyházközség (Ady-negyed) lelkésze, aki az elmúlt években két alkalommal is hirdetett igét az atyhai templomban, a Szent György Lovagrend Marosszéki Priorátusa nevében írja:

“Szervezetünk megdöbbenéssel értesült arról, hogy a közel 200 lelkes sóvidéki falu, Atyha több száz éves katolikus temploma, villámcsapás következtében leégett. Ezért a priorátus elhatározta, hogy elsők között nyújt segítséget és kezd adománygyűjtést a templom újjáépítéséért.

Sebestyén Péter, a marosvásárhelyi Ady-negyed római katolikus templomának plébánosa, rádiós műsorvezető, író
Sebestyén Péter, a marosvásárhelyi Ady-negyed római katolikus templomának plébánosa, rádiós műsorvezető, író

Atyha ‘fellegekbe nyúló falu’, ahonnan pazar kilátás nyílik a Firtosra, Siklódra, de ugyanúgy Korondra is: mintha csak a színház erkélyéről tekintenénk a színpadra. Néhány éve teljesen felújított évszázados katolikus templomát százévenként érintette a pusztulás szele: 1867-ben tűzvész, 1927-ben tornádó, és lám, ez a hajlék újra a lángok martaléka lett.
Sóvidék legmagasabb falva nemcsak omladozó, elnéptelenedett házairól híres, hanem sokkal inkább gyönyörű természeti környezetéről, megmentett és szépülő, kőalapú székely boronaházairól, megőrzött épített örökségéről, az itthon maradt vagy ide költözött, élni akaró, az ősi talpalatnyi földet megbecsülő és művelő emberek tenni akarásáról is. Ezért hisszük, hogy összefogással újra felépülhet az istenháza, újra a falu lelki-szellemi központjává válhat.

Felhívunk minden jó szándékú, az épített örökségért és közösségeink megmaradásáért felelősséget érző, tenni akaró vállalkozót, magánszemélyt, intézményt: adományukkal támogassák kezdeményezésünket – kérjük, adományaikkal segítsék az atyhai templom újjáépítését.

Adományaikat a következő számlára küldhetik:

ASOCIAȚIA CAVALERILOR SFĂNTU GHEORGHE DIN ROMÂNIA

Banca Carpatica S. A., Sucursala Miercurea Ciuc

RO22 CARP 0210 0005 0873 RO02 (RON)
RO06 CARP 0210 0005 0873 EU01 (EUR)
RO53 CARP 0210 0005 0873 HU01 (HUF)

SWIFT code: CARPRO22

A megjegyzések rovatban kérjük feltüntetni: ‘atyhai templom javára’.

Segítségükben bízva tisztelettel,

a Szent György Lovagrend Marosszéki Priorátusa”

erdelyi_magyarokA marosvásárhelyi származású Bálint László úr, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány képviseletében már az első baljós órákban jelentkezett. Ebből a levélből idézünk:

“Kuratóriumunk ma (2016. szeptember 19. – A Szerk.) egyhangúlag úgy döntött, hogy segítsünk az újjáépítésben, mégpedig azonnal. Egyelőre november 15-ig tart a gyűjtés, és a befolyt összeget az újjáépítéshez szükséges építőanyagokra fordítjuk. Kérjük közleményben írják azt, hogy: ‘Atyha’. Építsük újra közösen!”

Bálint László
Bálint László előadást tart az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány  munkájáról (Forrás: Kékújság)

ERDÉLYI MAGYAROKÉRT KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az atyhai plébánia (1940) - Mihály János gyűjteményéből
Az atyhai plébánia (1940) – Mihály János gyűjteményéből

Időközben elkülönített számlát nyitott az atyhai plébániahivatal is az udvarhelyi BCR-fióknál. Erre a számlára eurót, forintot, illetve lejt lehet majd utalni.”

PAROHIA ROMANO-CATOLICA ATIA

Banca Comerciala Romana S. A., Fil. Odorheiu-Secuiesc

RO31 RNCB 0156 0164 4788 0006 (RON)
RO04 RNCB 0156 0164 4788 0007 (EUR)
RO74 RNCB 01560 1644 7880 008 (HUF)
SWIFT code: RNCBROBU

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat is bekapcsolódott a gyűjtésbe

maltai_szeretetszolgalat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat is gyűjtést szervez, a felajánlások az OTP 11784009-20201739-es számlára utalhatók, a közlemény rovatba „Atyhai segítség” megjegyzéssel. Magyarországról az 1350-es adományvonal hívásával 250 forinttal lehet hozzájárulni a gyűjtéshez, az adomanyozz.hu oldalon pedig online is lehet támogatni az újraépítést.

Előre is köszönjük minden kedves elszármazott, barát és ismeretlen jótevő segítségét!

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.