Homoród-mente népviseletben -Kápolnásfaluban

Szombaton, szeptember 17-én tartották a Homoród-mente Népviseletben című rendezvény harmadik kiadását, amelyen – ha jól számoltuk – a meghívott huszonöt település közül huszonhárom képviseltette magát a kápolnásfalusi találkozón. Mára kialakult egy működő koreográfia, amely mentén zajlanak az események.

Érkezőben
Érkezőben

Igen látványos a küldöttségek érkezése, amikor a népviseletbe öltözött csoportok gyülekeznek és regisztrálják magukat a kultúrház előtti téren, majd onnan – rendezett sorokban -, falvanként vonulnak a templomba. Templomozás után ugyancsak szervezetten mennek vissza a térre, ahol közös fényképet készítenek, majd kezdetét veszi a kultúrházban a falvankénti bemutatkozás, de azelőtt még meg lehet tekinteni a helyiektől gyűjtött, retusált és magas szakmai igénnyel kinagyított fotókból álló kiállítást, aztán a köszöntők és a néprajzi előadások meghallgatása után jöhet a színpadon való bemutatkozás.

Ruhaigazítás
Ruhaigazítás

Minden egyes alkalommal kerülnek elő olyan népviseleti darabok a ládafiákból, sifonérokból, amelyek talán ük- vagy dédnagyanyáink idejében készültek, s amelyek hosszú évtizedek óta vártak arra a pillanatra, hogy ismét a napfényre, használatba kerüljenek.

Csoportkép
Csoportkép falvanként

Felbecsülhetetlen értékek kerülnek felszínre így, s ily módon, talán a népdalokhoz, a népi táncokhoz való ragaszkodás is felerősödik, a gyakorlatban is működni kezd az a reflex, amelyet bevezető beszédében Major Sándor plébános mondott az éneklő fülemüléről. Ornitológusok megfigyelték – idézte egy fontos olvasmányélményét a lelkész -, hogy ezek a madarak, amelyek egyébként kedvelik és elviselik az emberek közelségét a költési és a fióka-nevelési időszakban egész különlegesen viselkednek. A tojó a költéssel, majd később a fiókák nevelésével foglalkozik, mialatt a hím ezalatt – majdhogynem folyamatosan – énekel. Hat hét áll rendelkezésére, hogy ezt a csodálatos éneklést fiókáinak is megtanítsa. Végeztek olyan kísérleteket, hogy a fiókákat kiemelték a fészekből és külön nevelték őket. Az idegen környezetben felnövekvő kis fülemülék a továbbiakban képtelenek voltak a párválasztásra, rikácsolásukkal elüldözték környezetükből a nőstény egyedeket, magányosan, ivadékok nélkül pusztultak el, anélkül, hogy az éneklés tudományát átadhatták volna… Ahogy bizonyos fajok életében életbevágóan fontos az énekhang, úgy van szerepe népünk körében is a népdalnak, a népi képes beszédnek, a néptáncnak és – magától értetődően – a viseletnek is.

dscn8915

dscn8916

dscn8917

Tapasztalatcsere is lehet egy-egy ilyen találkozó. Talán reklámlehetőség, ismerkedés azoknak, akik még foglalkoznak e ruhadarabok előállításával. Talán kibontakozási lehetőség, olyan ihletett pillanat, amely cselekvésre sarkallja azokat, akik még nem vették elő a régi gúnyákat. Jövőre talán többet és többen fognak megmutatni a szunnyadó értékekből.

Közös csoportkép a népviseletbe öltözött résztvevőkkel
Közös csoportkép a népviseletbe öltözött résztvevőkkel és a ‘civil ruhás’ szervezőkkel (Simó Márton felvételei)

A rendezvény fővédnöke Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) elnöke. A programok megvalósítását anyagiakkal az NSKI és Kápolnásfalu Polgármesteri Hivatala támogatta. Az előkészítés munkálatait a programok ötletgazdája, Mihály János történész, az NSKI kutatója koordinálta. Közreműködtek a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársai, helyi civilek és pedagógusok, illetve minden résztvevő településen azok a művelődési ház igazgatók, pedagógusok, lelkészek, polgárok, népi mesterek, akik szívügyüknek tekintik a viseletőrzést, a “fülemüle hangján” való éneklést, hogy el ne vesszünk (arctalanodjunk) az individualizmusról szóló fogyasztói társadalomban.

Írásunk feltöltése idején a rendezvény kiértékelése még tartott. Bővebb részletekkel hamarosan visszatérünk.

Készült a Bethlen Gábor Alap támogatásával

BGA_kep_jpg1

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.