Művésztelep a Zetavár Panzióban

Hogyha létezik festői környezet, akkor Zeteváralja és vidéke mindenképp az. A Nagy-Küküllő és a Sikaszó-patak összefolyásánál létesített víztározó, a Deság-csúcson található legendás Zéta (vagy Zete) várának romjai, a kiépített tanösvények mind-mind maradandó élményt nyújtanak az idelátogatónak. Ma már számos vendégfogadó helyen szállhatnak meg a turisták, akik innen indulva gyalogostúrákat tehetnek Varságra, a Madarasi Hargitára, az Ivói Vadasparkba, de távolabbi látnivalók felé is.

A Zetavár Panzió és Kemping tulajdonosa, Szőke Domokos vállalkozó számos kulturális- és sportrendezvényt támogatott az elmúlt két évtizedben, olykor maga is kezdeményezett olyan programokat, amelyek ma már hagyományosnak mondhatók a településen. Szívesen biztosít teret különböző szakmai konferenciáknak, tanfolyamoknak, népművészeti táboroknak. Ebben az évben úgy gondolta, hogy megérett az idő arra, hogy képzőművészeti alkotótábort hirdessen.

Munka közben (Balázs Ödön felvétele)
Munka közben (Balázs Ödön felvétele)

A Homoródszentmártoni Művészteleppel, annak markáns képviselőivel, Kádár-Dombi Péterrel, Kovács Gézával és Kalló Lászlóval ezidáig is megvolt a kapcsolata, úgyhogy viszonylag egyszerű volt a zeteváraljai tábor megszervezése. Nem volt elvárás a generációs hovatartozás, olyan embereket hívtak-vártak ide, akik szeretik a természeti környezetet és emberként is kedvelik egymást, úgyhogy férfiak és nők, pályakezdők és idősebb alkotók egyaránt vannak a csoportban.

Kalló László elmondta, hogy túl a vállalkozói hajlandóságon, kellett keresni egy megfelelő időpontot, amikor visszafogottabb a turizmus – ilyen alkalom a szeptember eleje, amikor megkezdődik az iskolai oktatás -, és meg  lehet szólítani azokat a művészeket, akiknek ez az időzítés megfelel. Így esett a választás a szeptember 12. és 16. közötti időszakra.

Közös vacsora (Balázs Ödön felvétele)
Közös vacsora (Balázs Ödön felvétele)

Összesen 14 képzőművész válaszolt a felkérésre: Bakos Ferenc (Szécsény), Csata Jenő (Csíkszereda), Csutak Levente (Brassó), Kalló László (Székelyudvarhely), Kovács Géza (Segesvár), Nagy Dalma (Marosvásárhely), Joó Dénes (Siménfalva), Kádár-Dombi Péter (Székelykeresztúr), Pénzes Géza (Nagymnaros), Réthi Botond (Gyergyószentmiklós), Simó Enikő (Sepsiszentgyörgy), Székely Géza (Kolozsvár), Török Erzsébet (Székelyudvarhely) és Vass Mária Magdolna (Székelyudvarhely).

Az öt napos tábort közös kiállítással zárják, amelyen bemutatják a Zeteváralján készült képeket.

A művészek egyhangúlag azt nyilatkozták, hogy a körülmények igen megfelelőek, tágas udvar, a kemping teljes (20.000 négyzetméteres!) területe, az itt álló épületek, a Küküllő-part rendelkezésükre áll. Rövid kirándulásokat lehet tenni, a szabadban lehet dolgozni. Mivel nincsen műfaji és tematikai megkötés, mindenki saját belátása és kedve szerint dolgozhat.

A szervezők bíznak abban, hogy hagyományt teremtenek. Jövőtől már elképzelhető, hogy lesznek bizonyos “kötelező” témák. Egyelőre csak a termékeny együttlét a fontos. A hét végén, szombaton nyílik majd a közös kiállítás – a helyszínen – amelyről majd mi is beszámolunk.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.