III. Homoród-mente Népviseletben

mj_lovete2_meghivo

Az idén a két Homoród forrásvidékén fekvő Kápolnásfalu lesz a házigazdája a III. Homoród-mente Népviseletben rendezvénynek, amelynek főszervezője a Nemzetstratégiai Kutatóintézet.

Mihály János gyűjteményéből
A fotók Ferencz Anna gyűjteményéből valók

Szeptember 17-én, szombat reggel tíz órától veszi kezdetét a regisztráció a Polgármesteri Hivatal előtti téren, ahol az érkező vendégeket és a népviseletbe öltözött résztvevő csoportokat kürtőskaláccsal és pálinkával várják. Az érdeklődők Bálint Irma vezetésével meglátogathatják a község tájházát és belelapozhatnak a második alkalommal napvilágot látott Homoród-mente című alkalmi lapba is, amelynek anyagát Mihály János történész, a rendezvény ötletgazdája gyűjtötte össze.

Ezt követően a rendezvény résztvevői 11 órára a római katolikus templomba vonulnak ünnepélyes liturgiára, ahol Ft. Major Sándor helyi plébános celebrál misét, egyházi beszédet Nt. Simó Sándor unitárius lelkész-esperes, áldást pedig Nt. Fülöp Szabolcs dályai református lelkész mond.

Az ünnepélyes megnyitóra a helyi Sütő András Művelődési Házban kerül sor, ahol ünnepi köszöntő beszédet mond Benedek László polgármester és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. Az ünnepélyes megnyitót Dr. Salló Szilárd néprajzkutató – a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa – viselettörténeti előadása követi.

mj_lovete2

A nap folyamán sor kerül az „Őseink viseletben” archív fotó, illetve a „Kárpát-medencei népviseletek” címet viselő kiállítások megnyitására is. A fotókiállítás szélesebb anyagát – több mint 300 fotót – Ferencz Anna, a helyi Sütő András Művelődési Ház igazgatója gyűjtötte össze a helyiek önzetlen segítségével, ebből – Balázs Ödön székelyudvarhelyi fotográfus szakmai közreműködésével – 100 darab kerül kiállításra.

A „Kárpát-medencei népviseletek” kiállítást a jászberényi Csángó Fesztivál Alapítvány és munkatársai, Papp Imre és Péterbencze Anikó jóvoltából tekinthetik meg az érdeklődők.

A megnyitók után veszi kezdetét a már hagyományosnak mondható népviselet bemutató, a rendezvény kulturális műsorral zárul, melyen fellép – többek között – a Péter Krisztina és Lőrincz Katalin tanítónők, valamint György László táncoktató irányítás alatt lévő helyi hagyományőrző népdal- és tánccsoport.

A közösségépítő, hagyományt ápoló és értékmentő rendezvényre, amelyre mindenkit szeretettel várnak. Célirányos autóbuszok indulnak a Homoródjánosfalva–Városfalva–Homoródszentpéter–Homoródszentpál–Homoródszentmárton–Kénos–Székelyudvarhely–Kápolnásfalu, valamint a Székelyzsombor–Homoródújfalu–Oklánd–Homoródkarácsonyfalva–Homoródalmás–Lövéte–Szentegyháza útvonalakon. Az indulási idő reggel 8.30, a rendezvénnyel és a szállítással kapcsolatban a 0746281013-os telefonszámon lehet érdeklődni.

Forrás: Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.