Szilvanapok Oroszhegyen

Hosszú útra készülnek a csőszök - toborzókörutat szerveznek
Hosszú útra készülnek a csőszök – toborzókörutat szerveznek

Az is előfordul, hogy kevés szilva terem. Még Oroszhegyen is. A 2016-os is egy ilyen, nagyjából szilvátlan esztendő. Üresek maradnak a hatalmas csebrek és főzőüstök. Katyó sem nagyon lesz, szilvaíz is csak szűkön, és nem jut pálinkának való sem az érlelő-kádakba. Azonban ez nem szegi a helyiek kedvét, a szervezőkedv és a jó hangulat hangulat töretlen.

Oroszhegy (Simó Márton felvételei)
Oroszhegy (Simó Márton felvételei)

Idén, amint arról korábban írtunk, szeptember 9. és 11. között szervezték meg a Szilvanapokat. A község történetében ez volt a tizedik ilyen ünnep.

Bálint Elemér Imre polgármester, aki a kezdetektől jelen van a fesztivál-jellegű programsorozat szervezésében, sok ünnep-részlet, ötlet az ő fejéből pattant ki, elmondta, hogy olyan kulturális kínálattal igyekeznek előrukkolni, amellyel mindenki igényét ki tudják valamelyest elégíteni.

Fancsal felé - félúton
Fancsal felé – félúton

Úgymond korosztályfüggetlen Szilvanapokról beszélhetünk, akárcsak tavasszal a nárciszfesztivál, vagy augusztus 15-én a Nagyboldogasszony-búcsú.

“Kétségtelen – mondja a község vezetője -, hogy mind a három nagy rendezvénysorozatnak fontos szerepe van a közösség erősítésében. Talán turizmus-generálás szempontjából a nárciszfesztivál a legerősebb, hiszen tavasszal az emberek ki vannak éhezve a szabadtéri programokra, olyankor nagy kedvvel látnak hozzá a szervezéshez a helyi civilek, a vállalkozók segítenek, a községi intézmények is derekasan kiveszik a részüket, és sok az érdeklődő is.

dscn8798

Olyankor 2-3 ezer ember is megfordult a faluban. A búcsú főleg az elszármazottak számára fontos, hiszen igyekeznek az elszármazottak hazajönni legalább egy-két napra. Ekkor is több ezres lehet a vendégsereg. A Szilvanapok a legfiatalabb a közös ünnepeink sorában. Jól érzékeljük, hogy ez akkor is működik, ha éppenséggel kevés gyümölcs terem. Esténként beszélgetünk telt házról, de napközben is gondoskodunk a vonzó programokról, sport- és ügyességi versenyekről, zenéről, a közös szórakozás különböző műfajairól.

Kezdődik a főzőverseny - "Ki mit főz, az esszük"
Kezdődik a főzőverseny – “Ki mit főz, az esszük”

A Szilvanapok – a többi ünnephez hasonlóan – arra is jók, hogy ápoljuk a testvértelepüléseinkkel a kapcsolatot, hiszen községi szinten huszonegy van belőlük. Egyébként ezek nem formálisak, nemcsak a protokoll szintjén működnek, hanem számos olyan építkező, fejlesztő jellegű közös akcióink voltak, vannak, amelyek beépülnek és szolgálnak a hétköznapokban is.”

Mi szombaton voltunk a községben, a X. Oroszhegyi Szilvanapok második napján nézelődtünk, és valóban azt láttuk-hallottuk, hogy az említett sokoldalúság valóban megmutatkozik.

Reggel 9 órára érkeztünk a falu központjába, ahol a csőszök készülődését követtük figyelemmel, majd Fancsal felé kísértük őket egy darabon, aztán felmentünk Nyúládba, ahol a szabadtéri programok zajlottak.

A tibódiak lelkes csapata a színpadon
A tibódiak lelkes csapata a színpadon

A főzőversenyt és az üstök, bográcsok körül szorgoskodó alkalmi kukták által bemutatott karaoke-vetélkedőt követtük figyelemmel, majd visszafelé ismét találkoztunk a szüreti bálra invitáló csőszökkel.

Nekünk ennyi jutott az idei eseményekből, de akinek kedve, ideje van, az ma, vasárnap még sok színes programon vehet részt.

Mozgóképes beszámoló az Oroszhegyi Szilvanapokról – Szabó Károly felvétele.

Készült a Bethlen Gábor Alap támogatásávalBGA_kep_jpg1

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.