Huszár hagyományőrzők dédapáik nyomdokain

Embert és lovat próbáló feladatok várták a résztvevőket
Embert és lovat próbáló feladatok várták a résztvevőket

Mintegy 260 kilométert lovagolva, a Magyar Királyi 2. Debreceni Honvéd Huszárezrednek 1916 augusztusában, az első világháborúban, Beszterce-Naszód és Maros megyében megtett útját járta be a Hajdú-Bihar megyei huszárbandérium az erdélyi huszáregyesületekkel karöltve augusztus második felében.

A gróf Tisza Istvánról elnevezett emléktúrát – az államférfi egyébként ezredesi rangban az egyik parancsnoka volt huszárezrednek – Csontos János egyesületi elnök szervezte.

Lovat próbáló út végén huszárbállal zárult a túra

Száz éve, az ezred katonáit Galíciából vezényelték Marosvásárhelyre. Idén három emléktáblát avattak fel a huszárok, a márványtábla grafikai tervét a debreceni Szoboszlai Soma készítette, aki maga is ott volt a lovasmenetben.
Három emléktábla, egy kopjafa

– Bandériumunk augusztus 12-én érkezett a besztercei Magyar Házhoz, ahol virágeső fogadott minket – kezdte élménybeszámolóját Szoboszlai Soma. – A fekete-márvány emléktáblát Kelemen Hunor RMDSZ elnöke, Pajna Zoltán megyei közgyűlési elnök, valamint Beszterce város polgármestere és Csulák Péter magyar konzul jelenlétében avattuk fel. Az ünnepi eseményen a helyi táncegyüttes tagjai adtak hangulatos műsort. A következő napokban Bethlen, Magyardécse, Szépkenyerűszentmárton, Kékes, Szentmáté, Nagynyulas érintésével érkeztünk Maros megyébe, ahol Vajdaszentiványon tartottunk pihenőnapot és lószemlét. Az egykori ezred naplójában így írtak Ferenc József király kapcsán: „Augusztus 18-án Ő Felsége a király születésnapján, a hadosztály díszkivonulást tartott Sáromberke alatt.” A kiváló szervezésnek köszönhetően, pontosan ezen a napon tudtunk mi is bevonulni Sáromberkére, ahol szintén emléktáblát, valamint ott kopjafát is felavattunk. Tovább haladva Vajdaszentivány után, Mikházára érkeztünk, jó hét órás, nagyon nehéz lovaglással 34 kilométert tettünk meg. Ez volt a túra legnehezebb menete. A lovak alapos felkészítésének köszönhetően, sérülések nélkül teljesítettük a nagy szintemelkedésekkel teli útvonalat – mesélte élményeit Soma.

Az esővel is nehezített túrán a bandérium tagjai – közöttük álmosdi, debreceni, hortobágyi, létavértesi és erdélyi lovasok – Bekecs érintésével Nyárádselyébe lovagoltak, ahol a nyárádszeredai Bekecs, valamint a magyarországi (hortobágyi) Kilenclyukú táncegyüttes közreműködésével huszárbált is szerveztek.

Hajdú-bihari huszárok
Hajdú-bihari huszárok

A harmadik emléktáblát Nyárádszeredában állította a csapat, az egykori Úri Kaszinó falán. Az emléktúra Nyárádszereda és Jobbágyfalva útvonal megtételével ért véget augusztus 25-én.

Már a hagyományőrzés is hagyomány

Nyárádszeredában és környékén immár ötödik alkalommal szervezett emléktúrát a Hajdú-Bihar megyei Lovas és Huszár Hagyományőrző Egyesület az I. világháborúban elesett huszárok és civilek tiszteletére.

Forrás: Székely Távirati Iroda, HBN–Szoboszlai Endre

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.