Kiállítás Kulcsár Béla munkáiból

kulcsar_bela

A sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban (EMűK) 2016. szeptember 9.-én, pénteken 18.00 órakor nyílik Kulcsár Béla (1929–1976) szobrász- és festőművész kiállítása.

Kulcsár Béla Marosvásárhelyen született 1929. február 2-án, ahol – egyetemi éveit leszámítva – haláláig élt és alkotott. Középiskolát szülővárosában a Református Kollégiumban végzett, a Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola szobrászati szakán Romulus Ladea és Vetró Artúr tanítványaként szerzett diplomát (1955). Tanított Marosvásárhelyen a Népi Egyetemen, a Bolyai Líceumban és az Ipariskolában (1957-64). Ekkor állította helyre és faragta ki újra a fejet Dabóczi Mihállyal Kőrösi Csoma Sándor egész alakos szobrához, amelyet Marosvásárhelyen állítottak fel közterületen 1962-ben.

Tanulmányúton járt Franciaországban, a Szovjetunió közép-ázsiai részein, Olaszországban, Magyarországon, Svédországban (1968-74).

Körösi Csoma Sándor szobra
Körösi Csoma Sándor szobor Marosvásárhelyen (1962)

A marosvásárhelyi Vörös Zászló 1973. június 17-én közölte Műveket a közterekre! című felhívását. A szobrászatnak az irodalomhoz hasonló közügyi szerepet szánva, elkészítette Dózsa György mellszobrát a sepsiszentgyörgyi textilüzem kultúrháza elé, Marosvásárhelyen az egyetemi épületcsoport parkjában áll Íjásznő című alkotása s a színház téren bronz-szoborkompozíciója, Népi kultúra című domborműve a kovásznai Művelődési Ház homlokzatát díszíti; az ő műve az alkotótáborban készült Szárhegyi Szfinx.

1975-ben megnyerte az 1848-as székely nemzetgyűlés színhelyén, Agyagfalván felállítandó emlékmű országos pályázatát. Ennek munkálatai közepette érte a halálos szívroham 1976. június 18-án. Az emlékművet tervei szerint Hunyadi László és Kiss Levente szobrászművészek készítették el (1980).

Festményei közt szerepel Balla József és Barabás Éva festőművészek portréja. Plakettet készített Nagy Imre festőművészről.

A tárlatot megnyitja Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, a kiállítás kurátora, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője. Közreműködik Kónya-Ütő Bence, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színésze.

A kiállítás megtekinthető: 2016. szeptember 9. és október 2. közt, keddtől péntekig, 10.00-től 17.00 óráig, szombaton és vasárnap 10.00-től 14.00 óráig az EMűK galériájában (Olt utca 2. szám, földszinti kiállítótér.)

EMuK-logo

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.