Szebeni fazekasvásáron

A Nagypiac téren (Simó Márton felvétele)
A Nagypiac téren (Simó Márton felvétele)

Szeptember 3-án és 4-én, szombaton és vasárnap tartották Szeben óvárosában, a Nagypiac téren a hagyományos fazekasvásárt, amelyre meghívták a népi fazekasközpontokban dolgozó mestereket. Mintegy 150 fazekas és agyagszobrász jelent meg az ország legkülönbözőbb vidékeiről.

Páll Ágoston UNESCI-díjas fazekasmester, a Korondi Életfa Fazekasszövetség tiszteletbeli elnöke (Simó Márton felvétele)
Páll Ágoston UNESCO-díjas fazekasmester, a Korondi Életfa Fazekasszövetség alapító, ma tiszteletbeli elnöke (Simó Márton felvétele)

A XVIII. századot idéző hangulat keveredett a “posztmodern” városéval. Sörsátrak, kávéházi és éttermi teraszok sorakoztak a házfalak mentén, míg a tér közepén nagyjából azokat a portékákat lehetett látni, mint száz vagy kétszáz évvel ezelőtt: dísz- és asztali tányérokat, fazekakat, bögréket, bokályokat és kályhacsempéket.

Néhány standon azonban láttuk, hogy erős a kísérletező kedv is, hiszen a jól ismert formákat és motívumokat rá lehet applikálni a régiektől különböző tárgyakra is. Néhol túl merész a kísérletező kedv, elrugaszkodik a jó ízléstől, amelyet olykor a vásárlók díjaznak ugyan, de annál kevésbé kedvelik a zsűrizők. Az itteni megjelenésnek nincsen igazi tétje, nem osztanak jutalmakat. A Szeben Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont (Centrul Judetean pentru Conservarea Culturii Traditionale “Cindrelul Junii Sibiului”) munkatársai, illetve az általuk felkért szakemberek (képzőművészek, néprajzosok) a két nap során járják a vásárt és dokumentálódnak.

Józsa László mester, a szöbetség gyakorló elnöke
Józsa László mester, a szövetség gyakorló elnöke (Simó Márton felvétele)

Akiknek a portékáit igazán értékesnek és hagyománykövetőnek tartják, autentikusnak látják, azok a program zárásakor elismerő oklevelet vehetnek át, bizonyítandó a tiszta forrásból való merítést, a forrásápolást.

Itt hamarosan a Józsa Lászlóról készült kisfilmet lehet majd megtekinteni – szerkesztő-operatőr: Szabó Károly.

Készült a Bethlen Gábor Alap támogatásával

bga_kep_jpg1

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.