Falunapok a világ közepén – FRISSÍTVE!

Kétségtelen, hogy a Barlangfesztivál egyik fénypontja a csőszök vonulása (Szabó Károly felvétele)
Kétségtelen, hogy a Barlangfesztivál egyik fénypontja a csőszök vonulása (Szabó Károly felvétele)

Homoródalmáson, nyilván. Hol máshol? Ma már – Szabó Gyula jóvoltából – köztudott, hogy a központinál központibb fekvésű ez a település. Ez alkalommal az időjárás mindvégig kedvezett, úgyhogy a meghirdetett programokat úgy, s ott tartották, ahová meghirdették. Pénteken zökkenőmentesen zajlott le az utcabál a kultúrház kertjében, szombaton szép, derűs időben vonulhattak a csőszök és a fúvósok végig a falun, hogy aztán az ünnepi istentiszteletet követően, sor kerülhessen a megnyitóra és a kulturális programokra, vasárnap pedig igazi népünnepélyt lehetett tartani Karácsony-gátjánál, a Vargyas-szurdoka fölötti réten, ahol immár évtizedek óta tartják a fesztiválokat.

A másik fő-attrakció a rezesbanda szabadtéri koncertje, hiszen ők reggel ébresztik a falut, kísérik a népet a kultúrkertbe, de vasárnap is ott vannak, hiszen térzenét biztosítanak (Simó Márton felvétele)
A másik fő-fő attrakció a rezesbanda, ők többször is szerephez jutnak, hiszen szombaton reggel ébresztik a falut, toborozzák a népet, kísérik a kultúrkertbe, de vasárnap is ott vannak, hiszen térzenét biztosítanak (Simó Márton felvétele)

A Homoródalmás Község Önkormányzata által szervezett Barlangfesztivál tulajdonképpen még a hetvenes-nyolcvanas években megálmodott rendezvényből nőtte ki magát, amely rövid kényszerszünet után, az 1990-es változásokat követően egyfajta népünnepéllyé terebélyesedett, s a maga kulturális- és sportrendezvény-kínálatával alkalmas arra, hogy itt találkozhassanak az elszármazottak, és a vendégek átélhessék, igazi tartalmakkal tölthessék ki az együttlétet.

Fényképeszkedő vendégek (Simó Márton felvétele)
Fényképeszkedő vendégek (Simó Márton felvétele)

A testvértelepülések delegációival – akik Magyaralmásról, Géberjénből, Körösszakálról, Tokodról érkeztek Magyarországról, illetve a felvidéki Csatáról – közösen hagyományőrző programokat mutattak be, főzőversenyt szerveztek a “hátramenés” alkalmával.

Mi magunk a két első napon voltunk jelen a községben, de elmondhatjuk, hogy az is bőséges volt, amit megnéztünk-meghallgattunk.

A pénteki és a szombati műsorok csak önmagukban is elégségesek lettek volna egy-egy szerényebb falunap megtartására, de az Almásiak nem hagyják magukat, sok mindent belesűrítenek a kínálatba. Lehetséges, hogy amiatt, mert így egyszerűbb, ha egy “mocskolással” felmutatják a teljes palettát. Egyébként a fesztivál költségvetésének jelentős részét egy uniós pályázatból biztosítják, amely azt a célt szolgálja, hogy a különböző régiókban vagy országokban levő testvértelepülések lakói ismerkedhessenek egymás kultúrájával. A kulturális közeledés mellett igen fontos gerjesztője az informális kapcsolatoknak és a turizmus különböző formáinak, hiszen gyakran szövődnek így barátságok, ismeretségek és az esztendő más időszakaiban is történnek látogatások, akár magán, akár intézményi vagy civil kezdeményezések jóvoltából.

Verestóy Attila szenátor
Verestóy Attila szenátor (Szabó Károly felvétele)

Érződik, hogy kampány van, hiszen a rangidős politikusnak számító Verestóy Attila szenátor utalt is erre, bár hangsúlyozta, hogy nem szeretné, ha kampány-rendezvénnyé változna az ünnep, de azért ejtett pár szót a megmaradásos lózungokon túl a választás, a szavazás fontosságáról, hiszen szeretnék elérni az ötszázalékos küszöböt, és igyekeznek konszenzusra jutni a másik két erdélyi magyar párttal, hogy erősítsék egymás munkáját és közösen járuljanak hozzá a minél markánsabb országgyűlési képviselethez. Hátha ősszel ez sikerül. Drukkolunk nekik, s magunknak is, hogy legyünk képesek a folyamatos szétfejlődés után az összefogásra.

Sorbán Enikő népdalénekes nem volt ismeretlen, hiszen helyi illetőségű. Dancs Annamari sem, bár mint az RMDSZ “házi énekese”, igen kedvelt, gyakran felbukkant másutt az elmúlt két évtizedben falu- és városnapokon, kampányrendezvényeken. Most is elemében volt, hozta a formáját, bár egy pillanatig – miután bevallotta, hogy vannak oklándi gyökerei – nem tudta hirtelen, hogy Homoródalmás falu-e vagy község. Hamar kiderült, hogy ez a falu ma egyedül alkotja Hargita megye legkisebb községét.

Tekintse meg az Élő Székelyföld Munkacsoport kisfilmjét, amely a második napon, szombaton készült:

Oláh Sándor társadalomkutató-kultúrantropológus könyvei mindig érdekfeszítőek, hiszen a két Homoród-közének félmúltjával foglalkozik. Legutóbbi kötetében – Kényszerek – tanúságtevők – Történetek a legrosszabb évszázadból. Pro-Print Könyvkiadó, Csíkszereda, 2016 – éppenséggel olyan történéseket tár fel, amelyeknek maguk a homoródalmási idősebbek is szereplői, elszenvedői, olykor pedig olozói voltak. Méltán volt a könyvbemutató is egyike a programsorozat maradandó hatású eseményeinek. A kötet rendelkezésre álló példányai egyébként pillanatok alatt elfogytak.

Oláh Sándor könyvének ismertetésére a közeljövőben még visszatérünk.

A Pálfi Méhészet standja
A Pálfi Méhészet standja (Simó Márton felvétele)

Újdonság volt, hogy idén bemutatkozhattak a helyi termelők, hagyományos mesterségeket űző mesterek. “Talán nem ismerjük őket – mondotta Tikosi László polgármester -, sokszor nem tudjuk róluk, hogy főállásban vagy mellékesen mivel foglalkoznak. Fontos lehet, hiszen a helyi termékek által csak gazdagodhatunk, kedvet kaphatunk a piacon való megjelenésre, hiszen jövedelemkiegészítésként, az idegenforgalom színesítésében sokat segíthetnek.” Hátha hagyománnyá válik ilyenkor a jelenlétük, s hátha az esztendő folyamán máskor, s máshol is találkozhatunk vélük és az általuk gyártott portékákkal.

Fúvosok pihennek az árnyékban (Simó Márton felvétele)
Fúvosok egy darab vőfély társaságában pihennek az árnyékban (Simó Márton felvétele)

Készült a Bethlen Gábor Alap támogatásávalBGA_kep_jpg1

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.