Lezajlott a Fili nyári előadókörútja

Krakkóban (Virágh Beáta felvétele)
Krakkóban (Virágh Beáta felvétele)

A Szentegyházi Gyermekfilharmónia idén augusztus 11. és 22. között kilenc helységben tíz előadáson és egy kisebb koncerten lépett fel. Idén magyarországi, felvidéki és lengyelországi helyszíneken szerepeltek.

Az együttes 138 tagja kilenc fő kísérővel egészült ki, majd a lengyelországi szereplés első három napján erdélyi és magyarországi hagyományőrzők is csatlakoztak hozzájuk, akikkel közösen felkeresték Bem József sírját, hogy ott együtt megemlékezést és koszorúzást tartsanak.

A krakkói szabadtéri koncertjüket elmosta az eső, de az ottani Jezsuita Templomban tartott programjuk fergeteges sikert aratott.

Visszafelé, Felvidéken különleges feladat várta az együttes tagjait. Haáz F. Rezső (1883-1958), a székelyudvarhelyi múzeum névadója szülővárosában főtéri helyszíneket és épületeket kellett beazonosítaniuk a gyermekeknek.

szepesbSzepesbéla (Spisska Bela) központjáról Székelyudvarhely kulturális életének egyik évtizedeken át meghatározó személyisége, a jeles tanár, múzeumalapító, etnográfus és képzőművész, Haáz Ferenc Rezső készített akvarellt.

Augusztus 15-én, hétfőn Lengyelországban a Filisek, a szentegyházi huszárokkal, valamint magyarországi hagyományőrző honvédekkel Tarnówba utaztak ahol a város híres szülöttének, Bem József tábornoknak a síremlékét keresték fel, amely egészen különleges megoldásként, egy vízzel teli mesterséges medence közepén található. Ugyanis, a szabadságharc bukása után 1849 augusztusában Bem Törökországba menekült, ahol áttért az iszlám hitre, és a török hadsereg egyik vezetőjeként mint Murad pasa hunyt el 1850-ben. Aleppóból hamvait 1929-ben szállították haza. Lengyelországi hagyomány szerint muszlim vallásút nem temethettek lengyel földbe ezért szarkofágját víz fölé, magasra emelve helyezték el. Azóta a síremléke valóságos zarándokhellyé vált magyarok, lengyelek és törökök számára is.

A Filisek augusztus 22-én érkeztek haza Szentegyházára. Az idei turné egyike volt a legsikeresebb előadókörutaknak.

A Gyermekfilharmónia jövőre Kanadába hivatalos, amikor az állami függetlenség kikiáltásának 150. évfordulóját ünnepli az ország, amelynek felépítésében magyar bevándorlók százezrei vettek részt.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkcsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.