Székelyföldi Könyvnapok Udvarhelyen (2.)

Balázs Árpád, Lőrincz József és Czegő Zoltán (Simó Márton felvétele)
Balázs Árpád, Lőrincz József és Czegő Zoltán (Simó Márton felvétele)

Vasárnap folytatódott a III. Székelyföldi Könyvnapok programsorozata. A standon dolgozó kollégákkal együtt ugyanazokkal a jelenségekkel szembesültünk, mint a szombati napon. Mivel új helyszínen bukkantunk fel, ez az alkalom arra is jó volt, hogy felmérjük az igényeket, s olyan rendezvényeket hozzunk létre a továbbiakban, hogy azok még inkább hasznosak legyenek és szélesebb közönséget legyenek képesek megszólítani és kiszolgálni.

Biró Annamária és Lőrincz József (Szabó Károly felvétele)
Biró Erzsébet és Lőrincz József (Szabó Károly felvétele)

Nagyjából tartottuk a dedikálások sorrendjét. A meghívott írók vasárnap is eljöttek, sőt a marosvásárhelyi és a sóvidéki “kontingens” erősebb lett a vártnál, hiszen csatlakozott Kedei Zoltán és Czegő Zoltán a társasághoz.

Simó Márton felvétele
Simó Márton felvétele

Kedei Zolti bácsi azért (is!) szimpatikus számunkra, mert tanári pályáját Korondon kezdte és a mai napig ragaszkodik a fazekasfaluhoz. Több könyvet illusztrált a Firtos Közművelődési Egyesület számára, verseket publikált a Hazanéző lapszámaiban, és ő rajzolta meg a korondi művelődési ház galériája számára a községből elszármazott, illetve oda kötődő írók és költők arcképcsarnokát.

Czegő Zoltánt életének “fősodra” ma is Sepsiszentgyörgyhöz köti, de ifjú tanárként Korondon dolgozott, gyermekkorában Udvarhelyen élt néhány évig, őt – bár Bukarestben született és “menet közben” tizenhét évet Budapesten élt – “univerzális székelyként”, nagy örömmel fogadtuk.

Czegő Zoltán osztályfőnökként Korondon - május 29-én tartottak 50 éves érettségi találkozót: Czegőt számon tartják és szeretik ma is a korondiak, holott csak szűk két évet dolgozott a helyi középiskolában (Az eredeti fotó Páll Ágoston tulajdona)
Czegő Zoltán osztályfőnökként Korondon – május 29-én tartottak 50 éves érettségi találkozót. Czegőt számon tartják és szeretik ma is a korondiak, holott csak szűk két évet tanított a helyi középiskolában (Az eredeti fotó Páll Ágoston és az osztály tulajdona)

A Könyvnapoknak több fő “ellensége” is volt: az egyébként áldott napsütés, az udvarhelyi polgárok életritmusa és a technika.

Körülbelül két órakor megszűnik az árnyék a Vár utcában és úgy fél öt tájékán kezd visszatérni, amikor a nap annyira továbbhalad. Mivel a népek ilyenkor hazamennek ebédelni, a könyvsátor látogatottsága minimálisra esik vissza.

Lőrincz József dedikál (Szabó Károly felvétele)
Lőrincz József dedikál (Szabó Károly felvétele)

Arra gondoltunk, hogy a déli egy óra kiválóan alkalmas (még) a templomokból hazatérők elcsábítására.

Lőrincz József székelypetki balladagyűjteményét, annak ismételt, hangzó bemutatását időzítettük ekkorra. Biró Erzsébet adatközlőként régóta kapcsolatban áll a gyűjtővel; maga sem tudta, hogy évtizedek múltán is képes a balladák előadására. Talán ő az utolsó népi énekes Udvarhelyszéken, aki képes az eredeti, csak a petkiek által ismert balladaváltozatok előadására. Ekkor azonban éppen a technikát igyekeztek beállítani a nagyszínpadon, ahol majd a Beatrice és a Karthago lépett fel. Külön szervezést igényelt, hogy ezt a munkálatot a nagy hangzavarral járó tevékenységet arra a fél órára le tudjuk állítani.

Amint az árnyék visszatért az utcába, folytathattuk a dedikálásokat.

Volt ugyan néhány apróbb időrendi módosulás, és sajnálatos módon, Tódor Csaba váratlan lelkészi kötelességei miatt nem tudott megjelenni, de Czegő Zoltánnal “behelyettesítettük” az egyházi és filozófiai szakíróként is népszerű székelykeresztúri unitárius papot.

Tódor Csaba lelkésszel egyébként a közeljövőben szervezünk majd külön találkozót, hiszen angol és magyar nyelvű kötettel készül előrukkolni, amely a University of Manchester Partnership for Theological Education projektje keretében megvédett doktori értekezését fogja tartalmazni.

Egy "rejtőzködő-művész és egy filmrendező is meglátogatta a standunkat (Simó Márton felvétele)
Egy “rejtőzködő-művész” (Soós Emőke bábszínész) és egy filmrendező (Bálint Arthur) is meglátogatta a standunkat (Simó Márton felvétele)

Jövőre kissé átszabott arculattal és megfelelőbb helyszínről jelentkezünk a IV. Székelyföldi Könyvnapokkal. Talán a Városháza udvara, a Haberstumpf-villa kertje, vagy valamelyik belvárosi udvartér lehet majd alkalmas arra miliő arra, hogy könyvnapokat tartsunk.

Egyébként más programokkal is voltak gondok.

A szülők is vágynak arra, hogy a kicsiknek szánt előadásokat egy védettebb, árnyékosabb helyen tartsák.

Czegő Zoltán és P. Buzogány Árpád (Simó Márton felvétele)
Czegő Zoltán és P. Buzogány Árpád (Simó Márton felvétele)

Nyilvánvaló, hogy az időjárás nagyban befolyásolja a szabadtéri rendezvényeket, mindig vannak és lesznek előre nem látott faktorok, de érzékelni az új városvezetés szándékát, hogy próbálkozik a részletek finomításával, a jól-rosszul működő beidegződéseken való átlépéssel.

Ha megvan a konszenzus, akkor csak jobbak lehetnek a jövőben bekövetkező programok.

Bízzunk abban, hogy többen jobbak leszünk majd és nem fognak úgy tekinteni ránk a hagyományos centrumokban – Kolozsváron, Budapesten – , hogy provinciális köldöknézést folytatunk. A minőségre és az emlékezetes kulturális cselekedetekre törekszünk.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.