A Szent Korona összeköti a magyarságot

ipolytarnoc1

Nagyon fontos szimbólum a Szent Korona a különböző régiókban és diaszpórákban élő magyarok számára. Ilyenkor, augusztus közepén, Szent István és a magyar államiság ünnepe körüli napokban számos helyszínen emlékeznek és szerveznek programokat a Szent Korona jegyében. A felvidéki Ipolybalogon, a Kápolna-dombon immár tizenkettedik alkalommal tartották meg a Szent Korona Ünnepet. Az augusztus 7-i ünnepi eseménysorozat a nemzeti összetartozás eszmeiségében zajlott, amelyre érdemes figyelni a Kárpát-medence bármely szegletéből.
ipolytarnoc2A Kápolna-dombon ünnepi szentmisével vette kezdetét a programsorozat. Az esemény fő celebránsa Snell György esztergom-budapesti segédpüspök volt. Az ünneplő közönség soraiban helyet foglaltak az összmagyarság számos tájékáról érkező tisztelők, de rajtuk kívül még több, Egerből érkező érdeklődő is jelen volt a nagyszabású rendezvényen, amelyet mintegy ezer ember figyelme kísért végig. A média is jelentősen képviseltette magát a mintegy ezer fős rendezvényen, így volt érzékelhető a torontói MAG TV jelenléte is, hogy tudósítsa a kanadai magyarságot mindarról, ami az Ipolyságban történik. Mert úgy tűnik, Ipolybalog nem Szlovákia, hanem egy különös terület, amely romlatlanul megmaradt egy kis magyar szigetnek, a Szent Korona védelmének köszönhetően.

ipolytarnoc3
Történelmi előszó

Aki a Rétság fölött jön régi magyar ecsettel megfestett, örök-magyar tájon, s tart Ipolybalognak, az a látogató először Ipolyság községre tér be, fejet hajtani Sajó Sándor szobra előtt, a templom tövében:

Uram, tudd meg, hogy nem akarok élni,
Csak magyar földön és csak magyarul;
Ha bűn, hogy lelket nem tudok cserélni,
Jobb is, ha szárnyam már most porba hull;
De ezt a lelket itt hagyom örökbe
S ez ott vijjog majd Kárpát havasán
És belesírom minden ősi rögbe:
El innen rablók, – ez az én hazám!
                                       (Magyar ének)

Itt született 1868 november 13-án Sajó Sándor költő, műfordító, drámaíró, tanár. Ipolyság gazdag történelmi múlttal rendelkezik, többek között.

A magyarság megtelepülése az Árpád fejedelem vezette győzedelmes Pozsonyi csatával veszi kezdetét a 10. században. Hunyadi János pártfogolta, s a rabló Griskától visszafoglalta a magyarok számára. 1546-ban királyi rendeletre megerősítették, a kolostort várrá alakították át. 1550-ben a török sikertelenül ostromolta, de 1552-ben elfoglalta. 1559-ben szabadult fel, ezután erődítéseit lebontották, csak a kéttornyú templom és a kolostor épülete maradt meg. 1704 végén itt fogadta II. Rákóczi Ferenc a fejedelemmé választásának hírét hozó erdélyi küldöttséget. 1849.január 11-én a település mellett folyt a szabadságharc egyik ütközete Guyon Richard és Anton Csorich csapatai között.

ipolytarnoc5
Történelmi aktualitás

Ipolybalog augusztus első hetében, immáron tizenkét esztendeje a nagyszabású rendezvényeivel a menekített Szent Koronának állít emléket.

Az 1:1 másolat Kevi Farkas Zsolt munkája (2005)
Az 1:1 másolat Kevi Farkas Zsolt munkája (2005)

Batta György Magyar Örökség-díjas író ünnepi beszédében azt emelte ki, hogy a magyar nép a Szent Korona oltalma alatt állva azt a feladatot kapta a feljebbvalótól, hogy megóvja Európát a végső hanyatlástól: “Vajon miért éppen a magyaroknak küld Szent Koronát a Mindenható? Talán azért, mert az Istennek terve van a magyarokkal. Talán azért, mert ennek a népnek lesz a feladata felügyelni a Föld szívét a Kárpátok koszorújában Jézus második eljöveteléig. Talán azért, hogy ez a korona erősítse majd a Jézus követőket a történelem viharaiban… Talán ez a korona lesz majdan a magyarság, s a magyarokkal együtt élő népek törvénytáblája: az Isten és egymás szeretetében élés, az Új Szövetség Rendje; hogy ne az erőszak lehessen a kormányzó világelv, hanem Krisztus… Mint mondotta: a koronánk egy naptár is, amely jelez egy időpontot, 2030-at, amikor a hanyatlásnak vége szakad és a gonosz elveszti erejét, a megújulás pedig egy katartikus pillanattal kezdetét veszi majd. A szakemberek szerint nem feltétlenül a világvége időpontja ez, inkább a mai civilizáció bűnös ténykedésének befejeződése. A világ tele van fegyverekkel, hazugságokkal, képmutatással és gyűlölettel; akinek nem szilárd a hite, félti nem csak a saját, de a gyerekei, unokái, szerettei, barátai életét is, aggódik a nemzete és a világ jövője iránt.”

Az ünnepi mise szerves része volt az Ella István orgonaművész vezényelte Szent Korona Kórus, valamint a szólót énekelő Híves Mária opera énekes.

A ceremónia végén Szent Korona Emlékérmeket adtak át sportolóknak, akik a település hírnevét reflektorfényben tartják, valamint a Rákóczi Szövetség elnökének, aki áldozatos szervező munkájával esélyt jelent Ipolybalognak, hogy teljes értékű magyar tudjon maradni.

ipolytarnoc6
A történet kis szelete történelmünkből

Ipolybalog – a Szent Korona hitelesített másolatának felvidéki őrzője.

Hétszáztizenkét évvel ezelőtt egy éjszakára az ipolybalogi Árpád-kori templomban rejtették el Vencel király által menekített Szent Koronát. A falu népe azóta is büszkén őrzi a történelmi pillanat nemes hagyatékát. Az ezredforduló óta pedig a korona hiteles másolatát is megtekinthetik az erődtemplom üregében.

A templom tornyára a Szent Korona másolata került, melyet a kommunista rezsimben le akart szedetni a despota hatalom, de egyetlen embert sem találtak, aki felmászott volna leszedni az ereklyét. Ahogyan a helyiek mesélik, még létrát sem talált a milícia, amellyel felmászhattak volna.

A történet több mint hétszáz esztendővel ezelőtt, 1304 augusztusában játszódott le. Az Árpád-ház kihalását követően a cseh Přemysl dinasztiából való Vencel került a magyar trónra. A magyarok egy része nem ismeri el törvényes uralkodónak, mert nem koronázták meg a Szent Koronával. 1304. augusztus 10. körül, Esztergomban megtörténik a hivatalos aktus. Ezt követően Vencel király és küldöttjei a koronával elindulnak Vácon és Balassagyarmaton át cseh területek felé. Így érnek el a második nap estéjén, augusztus 14-én a faluba. Vencel király egy Balug nevezetű földesúrnál száll meg, a koronát pedig a templom szószéke alatt található vakablakba – üregbe – helyezik el, amelyet katonákkal őriztetnek.

Archív felvétel az István, a király ipolybalogi előadásáról (2014)

A balogi nép soha nem felejtette el, hogy itt őrizték a koronát. Az eset emlékét nagy tisztelettel őrzik és – nemzedékről-nemzedékre – adják át az utódoknak.

A koronaszöktetés után alig százhatvan évvel később Mátyás király 1464-ban kiadja azt a rendeletet, mely kimondja, örökíttessék meg minden olyan jelentős esemény, amely fontos a magyarság történelmében. Így kerül 1464-ben elsőként az erődtemplom tornyára a korona másolata.

Az erődtemplom három építészeti stílus ötvözetét viseli magán.

A török korban megszűnt a község. A templom déli oldalán – a mai temető helyén – elterülő falut a török felégette. A nép az erődtemplomba menekült be, ám ezt is felgyújtották, a menekülőket pedig lemészárolták.

A koronát rejtő üreg 1924-ig fennmaradt. Az új csehszlovák hatalom befalazta azt, eléje pedig a Fájdalmas Anya szobrát tetették.

Az egykori polgármester Balogh Gábor, a falu szülötte, Pásztor Béla Veresegyház polgármestere, valamint Csáky Pál akkori miniszterelnök-helyettes és György Ferenc kezdeményezésére készült el a korona hitelesített másolata 2005 augusztusára.

Az első legújabb kori Szent Korona Ünnepség alkalmával ünnepélyes keretek közt helyezték el méltó – régi helyére, a templom üregébe.

ipolytarnoc4

Az ipolybalogi korona különlegessége, hogy nemesfémből készült, a felülete pedig aranyozva van. Valódi ékkövekkel díszítették, a képek pedig rekeszzománc technikával készültek. Olyan szellemiséget hordoz, mely a magyarságot összeköti.

Forrás: Heti-Hang-Szóró

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.