Falunap Homoródjánosfalván – FRISSÍTVE!

Homoródjánosfalva unitárius temploma
Homoródjánosfalva unitárius temploma

Nem először jártunk a Kaca községhez tartozó Homoródjánosfalván. Falunapon is immár többször. Ezen a Nagy-Homoród-menti településen – bár a szomszédos Homoróddaróccal együtt 1968 óta Brassó megyéhez tartozik – erős az Udvarhelyszékhez való kötődés, ügyeket intézni, vásárolni ma is oda járnak a jánosfalviak, s a gyermekeik is többnyire az ottani középiskolákat választják tanulmányaik folytatásakor. Unitárius gyülekezetük a Székelyudvarhelyi Egyházkörhöz tartozik, de olyannyira, hogy lelkészük, Simó Sándor tiszteletes egyúttal kerületi esperes is.

Az istentisztelet bevezető áhítata
Az istentisztelet bevezető áhítata

A falunap általában vendéglátást és találkozást jelent. Ilyen alkalmakkor hazatérnek az elszármazottak és idelátogatnak a testvértelepülések képviselői. A magyarországi Kardoskúttal immár másfél évtizedes a kapcsolat. Úgy alakult, hogy egyik évben az anyaországiak látogatnak Jánosfalvára, a másik évben pedig a székelyföldiek Kardoskútra.

A múlt hét folyamán került sor a magyarországi testvértelepülésről érkezők látogatására, amely során a vendégek, túl a környékbeli nevezetességek meglátogatásán, eljutottak különböző székelyföldi és dél-erdélyi helyszínekre is, majd a látogatás csúcspontját az augusztus 7-i, vasárnapi istentisztelet, s az azt követő kulturális műsor és a közebéd képezte.

Simó Sándor esperes, a vendéglátó gyülekezet lelkésze
Simó Sándor esperes, a vendéglátó gyülekezet lelkésze

Az ünnepi istentisztelet szónoka Máthé Sándor brassó-óvárosi nyugalmazott lelkész volt, aki beszédében kitért arra az életrajzi vonatkozásra is, hogy tulajdonképpen középiskolás kora óta rendszeresen jár a faluba, s felesége révén olyannyira idevalósinak érezte mindig magát, hogy nyugdíjas éveiket itt képzelik el. Néhány napja pedig hivatalosan megszerezte a jánosfalvi lakhatási jogot, hiszen ide íratta át személyazonossági igazolványában a lakcímét.

Száz-százhúsznál nincsen több férőhely benne, de ez bőven elég, hiszen soha nem volt túl népes a falu
Száz-százhúsznál nincsen több férőhely a templomban, de ez bőven elég, hiszen soha nem volt túl népes a falu

DSCN8176

Kicsi a jánosfalvi templom, de valóságos ékszerdoboz
Kicsi a templom, de valóságos ékszerdoboz

Márkos Ervin tiszteletes, Kőhalomban szolgáló unitárius lelkész mondta az úrvacsorára előkészítő  beszédet, amely ugyancsak a helyhez való kötődésről szólt. Ő is e vidék szülötte, oklándi gyökerű székely ember, akinek sokat jelentenek az itteni szimbólumok, hiszen bárhol járjon a nagyvilágban, mindig a helyi alapemlékek idéződnek fel lelkében. A két Homoród közötti templomtornyok – mondotta a lelkész -, az itt fellelhető régészeti értékek, a régi idők tanúiként visszamaradt látható romok, az ízléses faragványok, a szőttesek-varrottasok számára megannyi létező emlékek, amelyek kedves rokonokat, ismerős embereket és élethelyzeteket idéznek.

DSCN8235

Lászlóffy Árpád, Székelyudvarhelyen élő zenetanár, orgonaművész az újrahangolt orgonán egy igen reprezentatív repertoárt adott elő az általa gyakran játszott művekből: Friedrich Wilhelm Zachow (1663- 1712) Komm heiliger geist – korálfeldolgozás, Domenico Zipoli ( 1688- 1726 ) D- moll Canzona, valamint Post Communio, Georg Friedrich Kaufmann (1679- 1735) Nun danket alle Gott…– korálfeldolgozás, John James (+ 1745) A- moll Voluntary, Johann Michael Bach (1648- 1694) Mein schönste Zier… –  korálfeldolgozás. Ez a kis koncert a maga unikum-hatásával, megismételhetetlen voltával nagyszerű zenei élményt jelentett a közönségnek.

Az istentisztelet után a hívek és a vendégek megvásárolhatták a Magyari Hunor-László László-Gyöngyössy János jóvoltából, a Bethlen Gábor Alap támogatásával megjelent Ahogy az EGY ISTEN látja – 40 erdélyi unitárius templom című kötetet. A kiadványban szerepel az Élő Székelyföld Munkacsoport állandó tagja, Gyöngyössy János mérnök úr munkája is, hiszen a homoródjánosfalvi istenháza rövid történeti ismertetője mellett ott találjuk a jeles történeti grafikus egyedi grafikáit is.

Külön gratulálunk! Nagy örömünkre szolgál, hogy tevékenységével ily módon is segíti “választott” szülőföldje, a két Homoród-mente polgárait az önismeret és az önbecsülés állandó és jóirányú alakításában.

ahogy_az_egy_isten_látja

(Az album ismertetésére a későbbiekben még visszatérünk!)

A vendégek képviseletében – mielőtt a jelenlevők távoztak volna a templomból – Lengyel György, Kardoskút polgármestere szimbolikus ajándékokat adott át Simó Sándor tiszteletesnek, majd az abásfalvi cigányzenekar muzsikája mellett vonult át a templomi sereg a helyi művelődési házba.

A kiváló muzsikusokból áll abásfalvi cigányzenekar
A kiváló muzsikusokból álló abásfalvi cigányzenekar – alig győznek eleget tenni a sok meghívásnak

Pillanatnyilag nincsen sok legény(ke) Jánosfalván és Darócon, de a számos egyéb munkája mellett helyettes zenetanárként is működő lelkész abból gazdálkodott, ami a rendelkezésre állt: egyetlen fiút állított a sok táncoslábú leány közé, aki feladatának erősen igyekezett megfelelni. Hellyel közzel, ahogy lábbal és szusszal bírta.

A zenés-táncos és vidám jeleneteket is tartalmazó kis műsor további színfolttal gazdagította a vendégekkel való találkozást.

DSCN8232

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.