Idő-Pont csere az Időbanknál

Előtérben Kolumbán Gábor, a Civitas Alapítvány elnöke
Előtérben Kolumbán Gábor, a Civitas Alapítvány elnöke

Az Időbank-projekt finanszírozási ideje ugyan lejárt, a program létrehozóinak és szereplőinek feladata “csupán” annyi, hogy működtessék a rendszert. Az ilyen kölcsönös szívességen alapuló kapcsolati hálózatok, amelyekkel a vidéken élők ma is rendelkeznek, városon jószerével ismeretlenek. Úgyhogy van honnan, s van hová továbbfejlődni.

A találkozón nem voltak sokan, hiszen tulajdonképpen “titkos” együttlétről volt szó, amelynek népszerűsítése belső csatornákon folyt, de a tucatnyi résztvevő közt újak is voltak.

Történt egy véletlenszerű párosítás, amelynek az volt a lényege, hogy akik egymás mellé kerültek a sorsolás útján, beszélgettek elképzeléseikről, az Időbankhoz fűződő viszonyukról, majd ezt követően ki-ki a párját mutatta be. Hasznos volt ez a módszer, mert újdonságok kerültek felszínre. El lehetett gondolkodni azon, hogy milyen újabb szolgáltatásokat, munkákat lehet a cserealapba bevinni, felajánlani, hogyan lehet(ne) a rendszert fenntartani és fejleszteni.

Kolumbán Gábor, a Civitas Alapítvány elnöke, közgazdász, egyetemi oktató a tőle megszokott módon adta  elő a maga koncepcióját, amelynek meglátásai beépíthetők az Időbankba. Vidéken élő emberként, gyakorló gazdaként úgy látja, hogy a rendszernek pillanatnyilag az a hibája, hogy szereplői időben és pénzben gondolkodnak, hiszen igyekeznek mindent értékszimbólumokká konvertálni, holott az lenne a lényeg, ha elvonatkoztatnánk, s nem az lenne a legfontosabb, hogy számolgassunk, hiszen a falusi ember sem ezt tette. Azért segítettek, s segítenek ma is egymásnak, mert egymáshoz hasonlóan, egy olyan archaikus világból jönnek, egy olyan idő nosztalgiáját hozzák, amikor még nem volt pénz. A székely falvakon csak akkor emlegetik a pénzt, mint érték- vagy időmérő eszközt, amikor egy idegennek dolgoznak, illetve akkor, ha azt gyanítják egy falustársukról, hogy nagyon sok pénzzel rendelkeznek.

idobank-320x180

A Civitas udvarára áthullott egy jelentős mennyiségű nyári szilva. Arról nem esett szó, hogy azzal mi fog történni, de a közöljövőben kinyomozzuk és folytatjuk az írást. Az utólagos információkra mindenképp szükségünk lesz, hiszen nem maradtunk a helyszínen a program végéig, mert egyéb kötelezettségeink másfelé szólítottak.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.