Elcsügged-e a kicsiny sereg? (2.)

Égében a Szülőfalu Napján (Ferencz Csaba felvételei)
Égében a Szülőfalu Napján (Ferencz Csaba felvételei)

Az égei kicsiny sereg nem csügged el! A múlt héten tartott közmunkákkal ugyan nem értek a tervezett feladatok végére, de azért látható és érzékelhető volt az eredmény, amikor az elszármazottak és a vendégek megjelentek A Szülőfalu Napja nevű programon. Az Égéért Egyesület és annak vezetője, lelke, Incze Ibolya mindent megtett, hogy a vendégek jól érezzék magukat és egymás közt beszélgetve, a jövőre vonatkozóan szövögessék terveiket.

Az istentiszteleten, amelyen mintegy 90-100 fő volt jelen, Fülöp Szabolcs református lelkész hirdette az igét. Lőrincz József nyugalmazott magyar szakos tanár, költő, irodalomtörténész Ége szülötte, Lukáts István (1795? – 1841) költő, egykor Bodoson szolgáló református lelkész életútjáról  rövid tanulmányvázlatát, Lőrincz György író pedig egyik kedvenc novelláját – amely egy Égéhez kapcsolódó gyermekkori élmény hatására született – és az Időrendben című kötetben megjelent publicisztikáját olvasta fel.

Igét hirdet Fülöp Szabolcs református lelkész
Igét hirdet Fülöp Szabolcs református lelkész

A vendégek sorában miklósfalvi érdeklődőket is lehetett látni. Ott volt Kányád község polgármestere, György Sándor és Lantos Tamás, a magyarországi testvértelepülés, a Baranya megyei Markóc település első embere is.

Az istentiszteletet követően megkoszorúzták az első és második világháborúban elesettek emlékművét, illetve Szabó Mózes (1887-1958) lévita lelkész emléktábláját, amelyet pár évvel ezelőtt a helyiek az egyesület kezdeményezésére helyeztek el a templom falán.

Az égeiek ma is büszkék a körükből származó lelkészre, aki a hadifogságban megalapította Vlagyivosztokban a legkeletibb református gyülekezetet, papi és tanítói munkája során pedig emlékezetes közösségépítő munkát végzett (Fotó: www.azenfalum.ro)
Az égeiek ma is büszkék a körükből származó lelkészre, aki a hadifogságban megalapította Vlagyivosztokban a legkeletibb református gyülekezetet, papi és tanítói munkája során pedig emlékezetes közösségépítő munkát végzett (Fotó: http://www.azenfalum.ro)

A legkisebbek szórakoztatására is gondoltak, így kétfelé oszlott később a társaság. A Gyergyószentmiklósról érkező Szép Zoltán bábelőadással, majd bábkészítéssel foglalta le a legkisebbeket, míg a felnőttek  a Szellemfalvak – önellátó települések címet viselő programpontot tartották, pontosabban fogalmazva: a jövőre érvényes stratégiákat vitatták meg.

Délután 5 órától a Major Ágnes által felkészített helyi és vendég gyermekek előadását tekinthették meg a kultúrházban.

A templomkertben
A templomkertben

A közebédet a Homoródalmásról érkező Sorbán-házaspár – Erzsébet és Sándor – biztosította, olyan kiváló tokányt készítettek, amilyent csak ilyen közösségi alkalmakkor lehetséges.

A Szülőfalu Napját az égei fiatalok által szervezett, hajnalig tartó bál zárta.

Ilyenkor meg szokás kérdezni a szervezőket, hogy miből, milyen anyagai segítség jóvoltából valósult meg a rendezvény. Incze Ibolya megnyugtatott, hogy sem a község, sem a megye nem adott semmit. Korábban voltak elszámolási gondjaik, az is megtörtént, hogy egy nem szabályosan elköltött összeget vissza kellette adni. “Voltak tartalékaink, illetve volt jóindulat az emberekben. Most 10-10 lejt kértünk a jelenlevőktől. Az a legfontosabb, hogy jól éreztük magunkat és éreztük az együvé tartozás erejét. Jövőre megint szervezünk ilyen találkozót, de addig is még lesz néhány alkalom, amelyek sokat segíthetnek az együvé tartozás és szülőfaluhoz való ragaszkodás erősítésében” – mondotta az Égéért Egyesület képviselője.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.