MES – enyhe ráncfelvarrás után

Színes a forgatag (Szabó Károly felvétele)
Színes a forgatag (Szabó Károly felvétele)

Székelyudvarhelyről a Míves Emberek Sokadalmát (MES) tavaly a kadicsfalvi búcsúba száműzte a korábbi vezetés. Szűkkeblűségről, kicsinyességről árulkodott ez a mentalitás, “merjünk senkik és arctalanok lenni” hozzáállást tükrözött az akkori városmenedzsment és a politikum viselkedése. De nemcsak ezen a szinten, hanem más műfajokban, a hétköznapok terén is. Most azonban mintha valami változna.

A szőke nők veszélyesek - Rongy Elek számára is, aki épp a vágóhíd felé stoppol, de nem érzi a végzet letaglózó erejét - Soós Emike a Jaguárban (Szabó Károly felvétele)
A szőke nők veszélyesek – még Rongy Elek számára is, aki épp a vágóhíd felé stoppol, de nem érzi a végzet letaglózó erejét – Soós Emőke utazik a Jaguárban (Szabó Károly felvétele)

Kiváló és a természetességből fakadó ötlet volt a városi tanács részéről, hogy visszaengedte a városba és támogatta e rangos és immár patinás rendezvénysorozat szervezőjét, az Artera Alapítványt, sőt – túl a támogatáson – a város maga is partner volt a programsorozatban. Történt ez annak ellenére, hogy az alapítvány ügyvezetője közben, a miheztartás végett, ügyesen helyezkedvén, RMDSZ-színekben szerzett képviselői helyet a Székely Anyaváros tanácsában, s most a politikai adok-kapok szabályai szerint, a jobboldali többség akár le is seperhette volna sokadalom-tervükkel és egyebükkel együtt a kulturális palettáról. Örvendetes, hogy ennek ellenkezője történt, s a “vidéki”, a bethlenfalvi gyökerű polgármester és stábja felkarolta, felkaroltatta kollégáival is a MES eszmeiségét.

Megkezdődött... (Szabó Károly felvétele)
Megkezdődött… (Szabó Károly felvétele)

Ahhoz, hogy a város életképes legyen, frissességet, lendületet kell kapnia a peremén levő, még-falusi  jellegüket és a kisközösségi összetartozást úgy ahogy őrző és művelő, fél évszázada vagy még régebben bekebelezett “negyedektől”. A szombatfalvi, a bethlenfalvi, a kadicsfalvi – hadd ne ragozzuk tovább – tudat erősíti és emeli fel Székelyudvarhely városát arra a szintre, ahol érezni kívánja és szereti magát.

Ezzel a mondattal máris megérkeztünk a téma gyökeréhez, a legfontosabb axiómához: falu nélkül nem létezhet a város. Hagyományok nélkül nincsen jövő, s a jelen is csak olyan, mint az egyszer használatos szezoncikk, a jövendő következménye nélkül élvezhető egyetlen pillanatig, s holnap már szemét.

Együtt (Szabó Károly felvétele)
Együtt. Ennyi nő egy családban? Vagy kölcsönadott kislány is van a csapatban? (Szabó Károly felvétele)

Annak rendje és módja szerint a sokadalom három napján ki-ki megtalálhatta a számára megfelelő programot. A felnőtt jól érezhette magát az igényes előadásokon, s akár az evés-ivás örömeinek is átadhatta magát, s annak a “kellemes szenvedésnek” is, amikor a csemetének a fagyin túl egyebet is kell vásárolni: pólót, könyvet, cserepet…

Nem volt itt semmi sem vészes, gyakorló szülőként is ki lehetett bírni. Akár egész napos programként is el lehetett képzelni, akár több ízben el lehetett mennie annak a most elmúlt hét végén a Székelytámadt-várba, aki úgy döntött, hogy él a MES által kínált lehetőségekkel.

Korondi portéka (Simó Márton felvétele)
Korondi portéka… (Simó Márton felvétele)

Itt-ott lehetne még csiszolni a programokon, mert vannak avittas részei, de úgy egészében a MES megfelelő, eléri a célját, összehozza a népi mesterségek művelőit a fogyasztóval, a tanulni vágyóval, s teszi mindezt játékosan, búcsús hangulatban, komoly kulturális töltettel körítve.

... Páll Ágoston, a fazekasmester (Simó Márton felvétele)
… és maga Páll Ágoston, a fazekasmester (Simó Márton felvétele)

Talán akkor lenne még jobb, még inkább turistát-vonzó, ha a városnapokkal együtt, esetleg egy kibővített Szent István Napok keretében futna. Mert Székelyudvarhelynek nincsen egyetlen olyan ünnepe sem, amely nemzetközi hírű lenne és komolyabb tömeget vonzana, pedig vannak jó ötletek és évek óta futó kezdeményezések. Akár minden évszakban is lehetne egyet-egyet meghonosítani, de kettőt – egy télit és egy nyárit – minden bizonnyal. Egy-egy jól átgondolt fesztivál, össznépi, összművészeti rendezvénysor, akár hírnevet és rendszeresen visszatérő embereket vonzana. És minket is jobban, tartósabban csalogatna.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.