Érseki szentmise Atyhában

A kápolnán a napokban végzik az utolsó simításokat
A kápolnán a napokban végzik az utolsó simításokat

A múlt év augusztusában tett ígéret beteljesedett a Sóvidék legmagasabban fekvő kis településén: új kápolna épült. Akkor Böjte Csaba ferencrendi szerzetes mondott szentbeszédet, s ennek hatására az atyhai római katolikus egyházközség elhatározta, hogy a következő Urunk Színeváltozása Napjára újraépíti a fogadalmi kápolnát. Az ünnepélyes szabadtéri szentmisére augusztus 6-án, jövő szombaton 11.00 fog sor kerülni.

A munkálatok a helyi közbirtokosság, a politikai község és a lakosság közreműködésével valósulhattak meg. Az eltelt időszakban kitisztították és rendezték a temető fölötti sétányt, majd elbontották és alapjaitól felépítették a jellegtelen – utoljára a múlt század hetvenes éveiben renovált – kápolnát.

Az elődök a falut ért természeti katasztrófák, a tűzvészek, a sok testi és lelki gyötrelmet okozó betegségek elhárítására, engesztelésül választották fogadalmi ünnepükként augusztus 6-át.

setanyb

A régiek munkától való tartózkodással, szentmise-látogatással, imádkozással, együttléttel, közösen igyekeztek közbenjárni ügyükben a Jóistennél. 1929-ben építették a korábbi fogadalmi kápolnát, ahol ilyen alkalmakkor szabadtéri szentmisét tartottak, majd a rendkívüli helyzethez illően, körmenettel, Te Deum-ot énekelve tértek vissza a plébániatemplomba. Ezt a szép szokást az elmúlt évtizedekben, majdnem napjainkig megtartották. És majdnem abbahagyták a helyiek…

templomA

Az ezredforduló után – több okból kifolyólag – a szabadtéri ünneplés, a fenyvesben tartott szentmise megtartása kimaradni látszott…

Az Élő Székelyföld Munkacsoport (ÉSZM) környezetében tevékenykedő értelmiségiek – írók, újságírók, lelkészek, televíziós- és rádiós-riporterek, építészek, néprajzkutatók -, civilek és vállalkozók, több lélekre-ható programot hívtak itt életre. Ezek a programok ma is tartanak, s változó sikerrel ugyan, de általában elérik céljukat.

A múlt évben, az időközben megboldogult Gergely Géza (1940-2016) egykori pap bácsival és Sebestyén Péterrel, a marosvásárhelyi Szent Imre templom plébánosával lelkigyakorlatot kezdeményezett az ÉSZM, majd további rendezvényekkel igyekezett erősíteni az itt élőkben és az elszármazottakban a hitet és a helyhez való ragaszkodást.

Ebből az ötletből fakadt a tavalyi “kápolnajárás” Böjte atyával.

Böjte atya az oltáriszentséggel a 2015-ös szentmise alkalmával
Böjte atya az oltáriszentséggel a 2015-ös szentmise alkalmával

Köszönjük a Jóistennek, hogy erőt és hitet adott!

Köszönjük a helyi embereknek, hogy képesek voltak önmaguk fölé emelkedni, s azon a magaslaton járni és cselekedni, ahová elődeik is egy válságos időszak után feljutottak egykor!

Az ünnepig hátralevő pár nap során még folynak a tereprendezési munkálatok, sor kerül majd a temető kerítésének felújítására is (A szerző felvételei)
Az ünnepig hátralevő pár nap során még folynak a tereprendezési munkálatok, ha éppen addigra nem is, de őszire sor kerül majd a temető kerítésének felújítására is, hiszen az anyag már ott van a plébánia udvarán (A szerző felvételei)

Szombaton, augusztus 6-án, 11.00 órától kezdődően tartják a kis kápolna felszentelését.

Szentbeszédet mond Nagyméltóságú és Főtisztelendő dr. Jakubiny György érsek, a Gyulafehérvári Főegyházmegye vezetője, a misét koncelebrálja Nagyméltóságú és Főtisztelendő Tamás József segédpüspök – közölte szerkesztőségünkkel Pál Antal az egyházközséget oldallagosan Korondról ellátó plébános.  Az oltári szolgálatnál jelen lesz Ft. Mátyás Károly székelyudvarhelyi főesperes-plébános, Ft. Pál Antal korondi plébános, bemutatkozik az egyházközség új plébánosa, Ft. Adorján Imre plébános, aki Gyergyóalfaluból érkezvén, augusztus 1-től kezdődően veszi át Atyhában a szolgálatot, illetve több szomszédos település római katolikus és más felekezetű lelkésze is megtiszteli jelenlétével ezt a kiemelkedő lelki élménnyel járó alkalmat.

Az atyhaiak minden elszármazottat, ismerős és ismeretlen lelki rokont sok szeretettel várnak!

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.