Civilek és kultúraszervezők között Tusványoson

Civilek az ÉRTÉKSÁTOR alatt
Civilek az ÉRTÉKSÁTOR alatt

Az Élő Székelyföld Munkacsoport (ÉSZM) csütörtökön, július 20-án kapott lehetőséget a tábori jelenlétre, illetve arra, hogy az Élő Erdély Egyesület által működtetett Erdély Café nevű sátorban bemutatkozzék. Ezen a helyszínen úgymond ÉRTÉKNAPOT tartottak, ezért ideiglenesen ÉRTÉKSÁTOR volt ez a helyszín ragadványneve.Hasonszőrű emberek közt mi is jól érezzük magunkat. Nagyálmos Ildikó költő, szerkesztő ez alkalommal teljesen más szakterületen tevékenykedett – és az a szerepvállalása ütközött a civil szereppel -, úgyhogy a bejelentkezés után azonnal visszaengedtük őt a munka, azaz a manapság tájainkon is mindent taroló kereskedelem mezejére.

Nagyálmos állja/üli a helyét
Nagyálmos állja/üli a helyét a standban (Szabó Károly felvételei)

Szabó Károly fotós-operatőr-filmrendező-gépkocsivezető kollégánk máris képíróvá vedlett át és hozzálátott a fényképezéshez. Egyébként teljesen fölösleges volt egy-két kollégája részéről az epés megjegyzés, hogy miért hurcol magával két jókora fotómasinát és több optikát, mert – amint a mellékelt fotók is bizonyítják – nemcsak a diák- és bölcsészlányokat nézegette, hanem “nyomult” a tömegben és megkereste a témákat.

Több mesterséget is űz Szabó Károly, de a böllérmesterséget még ezután fogja megtanulni. Ha rászánja magát. Addig is azonban...
Több egymáshoz viszonylag közeli szakmát is űz Szabó Károly, de a böllérmesterséget még ezután fogja megtanulni. Ha rászánja magát. Addig is azonban… (Sz. K. szelfi? Vagy ismeretlen 21. századi fotós?)

A témák, a bölcsész- és mindenféle egyéb szakos, aktív köz- és magánszereplők, mindennemű és -rangú népek, kis- és nagymamák, lányok és -fiúk, emberek (azaz férfiak) és asszonyok egyaránt megörökítődtek, ha a lencsék látómezejébe kerültek.

Terepszemlén
Terepszemlén

Az ÉSZM tevékenységének bemutatását így annak kezdeményezője – e cikk szerzője – vállalta.

Ez volt az ÉRTÉKSÁTOR “műsorán”

12.00 – Érték, ami összetart – az értékgyűjtő mozgalom kibontakozása a Kárpát-medencében – Szakáli István Lóránd, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelőshelyettes államtitkár, a Hungarikum Bizottság titkára;

13.30 – Minden közösségnek vannak értékei – kiadványbemutatók, jó példák és tapasztalatok az értékőrzés, értékközvetítés, értékhasznosítás területéről – Bereczki Kinga, elnök, Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács, Fazakas Szabolcs, Székelyföldi Legendárium, Lőrincz Ildikó, intézményvezető, Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont,
Nagyálmos Ildikó, költő, újságíró, Élő Székelyföld Munkacsoport, Salló Szilárd, néprajzkutató, társszerző “Hagyományos életmód a mindennapokban” kötet, Simó Márton, kezdeményező, Élő Székelyföld Munkacsoport, Szabó Károly, operatőr, filmrendező, Élő Székelyföld Munkacsoport;

15.00 – Helyi értéktárak létrehozása és működtetése – módszertani előadás helyi önkormányzatok és civil szervezetek képviselőinek – Boda Szabolcs (elnök, Élő Erdély Egyesület).

Nem a népes közönség a lényeg

Volt egy órányi csúszás az itt zajló programok rendjében, mi épp ebédidő tájékán kerültünk sorra. A korábbiakban is jól ismertük az Élő Erdély, a Forrásközpont és a Székelyföldi Legendárium munkáját. Újdonság volt azonban a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács tevékenysége számunkra.

Az előadók
Az előadók balról jobbra: Boda Szabolcs – Élő Erdély Egyesület képviselője, egyben moderátor is, Salló Szilárd és Lőrincz Ildikó, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, Bereczki  Kinga, a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács, Fazakas Szabolcs, a Székelyföldi Legendárium és Simó Márton, az Élő Székelyföld Munkacsoport részéről tartott előadást

A program első részében a szervezetek bemutatkoztak, majd azt követően a beszélgetés tanácskozássá változott át. Tapasztalatokról, újfajta kezdeményezésekről esett szó. Néhány érdeklődő is bekapcsolódott a hallgatóság soraiból, de amint hamarosan megtudtuk, mindannyian valamilyen civil szerveződés tisztségviselői, akik hasznos ötletekkel, programok terveivel rukkoltak elő, amelyek csak akkor tarthatók meg, ha összefognak másokkal.

Az előadások elhangzását követően tanácskozássá alakult át a beszélgetés
Az előadások elhangzását követően tanácskozássá alakult át a beszélgetés

Körvonalazódni látszanak bizonyos együttműködési formák, hogy adaptálható legyen egy-egy Háromszéken működő elképzelés Udvarhelyszéken vagy Csíkban, Gyergyóban is, hogy akár párhuzamosan, összefogással jöhessenek létre olyan programok, amelyek túllépik egy-egy kisebb régió (vagy patakvölgy) határait.

Lesz ennek a találkozásnak folytatása. Nem is kell olyan hosszú időnek eltelnie addig, míg valamilyen koprodukciós munkáról beszámolhatunk. Úgy legyen!

Amiről lemaradtunk

Úgy számítottuk, hogy meghallgatjuk Molnár Vilmos és Sántha Attila beszélgetését. Sántha Attila, aki jobbára költőként és nyelvészként határozza meg önmagát (mintegy tíz évvel ezelőtt jelentette meg Székely szótár című munkáját, amelyet azóta is bővít) egy ideje teljesen más szakterületre merészkedett.

Molnár Vilmos író, a Székelyföld szerkesztője és Sántha Attila költő, nyelvész
Molnár Vilmos író, a Székelyföld szerkesztője és Sántha Attila költő, nyelvész

Nyelvészi jártasságával olyan középkori forrásokat kutat, amelyek értékes információkat tartalmazhatnak a székelység történetéről. Roppant fontos és érdekfeszítő tanulmánysorozatot közölt a Székelyföld folyóiratban az utóbbi években.

Ez a Sánthával való találkozás a fentiekben jelzett időeltolódás miatt nem történt meg. Valamilyen szinten azonban igyekszünk majd pótolni a mulasztást.

Volt ott minden, mi szem-szájnak ingere, de csak egyszer ettünk
Volt ott minden, mi szem-szájnak ingere, de csak egyszer ettünk

Nyilvánvaló, hogy sok egyéb programból kimaradtunk. Nem vettünk részt esti koncerteken. Nem vegyültünk el a “nép” között. Új ismeretségek azonban így is születtek. Pár régi barátságot is sikerült felfrissítenünk. Mindenképp megérte.

Szelfiző tusványosi madonna
Szelfiző tusványosi madonna

Hamarosan a Szabó Károly által készített felvételekből készítünk és teszünk közzé egy fotóriportot.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport 

Támogatónk a Bethlen Gábor Zrt.

BGA_kep_jpg1

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.