Székelyudvarhely sportnagykövete lett László Csaba

László Csaba futballedző, sportdiplomata
László Csaba futballedző, sportdiplomata

László Csaba nemzetközi labdarúgóedzőt a város Tiszteletbeli Sportnagykövetévé kérte fel Gálfi Árpád, Székelyudvarhely Megyei Jogú Város polgármestere 2016. július 18-án a sajtó jelenlétében.

Gálfi Árpád polgármester – a régi barátság jegyében is – arra kérte László Csabát, hogy szakmai tekintélyét és anyaországi, valamint nemzetközi sportkapcsolatait állítsa a székelyudvarhelyi labdarúgás fejlődésének szolgálatába, legyen a város sportéletének támogatója, Székelyudvarhely jó hírnevének képviselője a nagyvilágban. A mai ünnepséget több egyeztetés előzte meg, a felkérés pedig szervesen illeszkedik a választási kampányban megfogalmazottakhoz. A városvezetés nyitni akar, újjá szeretné éleszteni, élővé tenni és bővíteni a város és vidék, Székelyudvarhely és az anyaország, Székelyudvarhely és a nagyvilág kapcsolatait. „Az elmúlt időszakban a város sajnos bezárkózott, elszigetelődött, de ebben a tekintetben is egy új időszak kezdődik” – mondta Gálfi Árpád. A városháza célja, hogy minden téren – kultúra, oktatás, gazdaság, sport stb. – működővé tegyék Székelyudvarhely kapcsolatait, együttműködését a külvilággal.

Ezeken a területeken intenzív együttműködés, együttgondolkodás szükséges, a kapcsolatok bővítése, felhasználása, hogy a város az elkövetkező időszakban ebből profitáljon, be lehessen vonzani mindazon szakértelmet, tapasztalatot és tőkét, mely e területek fejlesztéséhez szükséges.

A polgármester különböző területeken neves szakembereket szeretne felkérni, hogy Székelyudvarhely követeiként kapcsolataikra, tekintélyükre alapozva segítsék a várost.
Ennek az elhatározásnak egy kezdő lépésére került ma sor. A polgármester elmondta, hogy nemcsak a felnőtt korosztályban, a profi ligákban szereplő csapatok (kézilabda, teremlabdarúgás, felnőtt nagypályás focicsapat stb.) támogatása fontos, hanem a különböző sportágakban szárnyaikat bontogató gyerek és junior korosztályok számára a megfelelő sportolási lehetőségek biztosítása, fejlesztése, bővítése, az utánpótlás-nevelés körülményeinek javítása is.

László legutóbb Budapesten, az MTK-nál dolgozott )Fotó: NS archív)
László legutóbb Budapesten, az MTK-nál dolgozott (Fotó: a Nemzeti Sport archívumából)

A városvezetés több sportág területén szeretne megbízni szakembereket, hogy követként képviseljék mindazt, melyek a város érdekeivel összhangban állnak. Udvarhelynek több hagyományos sportága van – labdarúgás, kézilabda, asztalitenisz, birkózás, atlétika –, e szakterületek mindegyikének kellenek olyan követek, akik a város jó hírét viszik, valamint ide plusz tudást, kapcsolatot, tőkét hoznak vissza.
A városvezető ennek a folyamatnak a kezdő lépéseként kérte fel László Csabát, hogy legyen Székelyudvarhely sportnagykövete a labdarúgás területén. Ugyanakkor arra is felkérte, hogy legyen a városvezetés segítségére a sportnagyköveti tisztség tartalmi és formai elemeinek meghatározásában, kidolgozásában is.

Az elkövetkező időszakban tervezik egy, a labdarúgás jövőjéről szóló megbeszélés összehívását, amelyen a székelyudvarhelyi szakemberek és László Csaba szakmai konzultációt tartanak.

„Meggyőződésem, hogy nem a szabályzatok, nem a szavak, hanem a cselekedetek, a tettek, az egyes szakterületek képviselőinek konkrét vállalásai teszik működővé a felvázolt folyamatot. Tetteket ígértünk, ennek mentén pedig cselekszünk” – mondta a polgármester.
László Csaba megtisztelőnek nevezte a felkérést, szerinte legelső lépésként egy szakmai koncepciót kell kidolgozni a székelyudvarhelyi labdarúgás tekintetében. A szakember elmondta, teljes anyaországi és nemzetközi kapcsolatrendszerére támaszkodva óhajtja segíteni mind az utánpótlás-nevelést, mind az infrastrukturális terveket, megvalósításokat. Újságírói kérdésre válaszolva László Csaba azt is elmondta: véleménye szerint a székelyudvarhelyi labdarúgás területén tervezett infrastrukturális fejlesztések a Puskás Akadémia csíkszeredai beruházásaival nem egymást fedik, nem párhuzamosak, hanem kiegészítik egymást.

Tiszteletbeli Sportnagykovet kicsi

László Csaba Székelyudvarhelyen született, játékosként a Székelyudvarhelyi Haladás, valamint a Székelykeresztúri Egyesülés csapatában játszott. Lothar Matthäus egykori szövetségi kapitány mellett a magyar válogatott másodedzője volt, emellett a Ferencvárost is vezette. A FTC-nek azonban anyagi gondjai támadtak, és a csapat csak második lett a 2004/2005-ös szezon végén. Ezt követően újabb kihívásokat keresett, az ugandai szövetség kapva kapott az alkalmon, hogy egy fiatal, ámde tapasztalt kapitányt szerződtessen a válogatott élére. Itt kétéves munkája során majdnem sikerült kijuttatnia az ugandai válogatottat az afrikai nemzetek kupájára. 2008 nyarán a skót Hearts csapatához igazolt, amely harmadik helyen zárt, ellenben a 2007/2008-as teljesítménnyel, amikor csak a 7. helyezést érte el. Ezért 2009-ben az év edzőjének választották Skóciában, a Hearts kiegyensúlyozott teljesítménye mellett többször is pontot tudott rabolni a két nagytól, a Celtictől és a Rangerstől. A 2010–2011-es szezonban a belga Charleroi edzője volt. 2012. január 18-án őt nevezték ki a litván válogatott szövetségi kapitányává. Dolgozott az MTK játékosmegfigyelőjeként, majd 2015 júniusában Garami Józsefet váltotta, és a csapat vezetőedzője lett.

Jelentősebb sikerei

Ferencváros – a magyar bajnokság ezüstérmese, a magyar kupa ezüstérmese (2005), UEFA-kupa csoportkör (2004-2009);

Heart of Midlothian FC – a skót bajnokság bronzérmese (2009), Az Év Edzője (Skócia, 2009).

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.