Találkozás Fülöp Kálmánnal

Fülöp Kálmán egy segesvári könyvbemutatón (A Népújság archívumából)
Fülöp Kálmán egy segesvári könyvbemutatón (A Népújság archívumából)

Július 19-én, kedden 18 órától találkozunk Fülöp Kálmán költővel a marosvásárhelyi várban, Kedei Zoltán műtermében. Bemutatják a szerző két új verseskönyvét, címük: Harmat a fény porában (Kreatív Kiadó, Marosvásárhely, 2015) és Kőbe vésett pillanat (Kreatív Kiadó, Marosvásárhely, 2016). A versekből válogatás hangzik el Kilyén Ilka és Ritziu Krisztina színművészek tolmácsolásában. A köteteket Doszlop Lídia Naómi mutatja be. A szerző maga is felolvas, majd dedikál.

Fülöp Kálmán, a nagykendi “kérges kezű poéta”

Fülöp Kálmán a Népujság Múzsa című mellékletében tűnt fel verseivel és hamarosan verseskötete is megjelent. Bölöni Domokos “fedezte fel” a verselgető olvasóban a költőt, és egyengette útját. Fülöp Kálmán 1948. május 30-án született Marosvásárhelyen. Nagykenden nevelkedik és elemi iskoláit is itt végzi. A középiskola befejezése után a Kolozsvári Református Teológián folytatja tanulmányait, amelyet egy baleset miatt az utolsó évben kénytelen feladni. Költészetének alakulásában meghatározó a teológián töltött időszak. Itt ismerkedett meg Karl Barth dogmatikájával valamint Hegel, Kant és Schleiermacher filozófiájával. Első verse 1997 húsvétján jelent meg Elégia a Megváltóhoz címmel, ez a 2001-ben napvilágot látott második verseskötetének címadó költeménye is egyben. 2000-ben jelenik meg első verseskötete, Egyedül a parton címmel. A kötet megjelenése után tagja lesz az Erdélyi Magyar Írók Ligájának. Verseiben az emberi lelket, a lélek sokszínűségét tárja fel, azonban tematikai szempontból széles skálán mozog. A szerelem, Erdély, az itthon maradás, a helytállás, a tisztaság és a tisztesség, a hit: ezek főbb témái. Költői hitvallása a nemzete és Erdély iránti szeretete. A nagykendi költőből a közösségért, a nemzetért való aggódás néhol fájdalmas kiáltásként tör fel: „Szent tűz emészti lelkét”.

Ars poétikája lehet egyik versének néhány sora:

Ha semmim volna csak, azt is elosztanám,
kalapot emelnék ismerősnek, s másnak.
Kitépném szívemet, s a világba szórnám –
Legyen, akinek nincs, több is, ráadásnak.

Fülöp Kálmán kötetei

Egyedül a parton (2000), Elégia a Megváltóhoz (Impress Kiadó, Marosvásárhely, 2010), Verőfény. Válogatott versek (Kreatív Kiadó Marosvásárhely, 2013), Harmat a fény porában (Kreatív Kiadó Marosvásárhely, 2015), Kőbe vésett pillanat (Kreatív Kiadó Marosvásárhely, 2016).

Könyvei műszaki szerkesztője Donáth Nagy György, a kötetborítók Kedei Zoltán marosvásárhelyi festőművész alkotásainak a felhasználásával készültek.

Bölöni Domokos/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.